De dagen worden korter en de temperatuur zakt naar beneden. In de winter krijgt het gazon het vaak wat zwaarder. Het gras groeit niet, mos krijgt de overhand door regen en als je veel over het gras loopt, zie je dat meteen. Hoe zorg je dat je gazon winterklaar is?
1. Versterk het gras met herfst- en wintervoeding
2. Maai het gras voor de laatste keer
3. Verwijder alle bladeren van je gazon
De juiste gazonvoeding
De eerste stap voor het winterklaar maken van je gazon is de voeding. Geef de bodem op het juiste moment voldoende voeding, zodat je gazon de winter overleefd. Voor ieder seizoen is er specifieke gazonvoeding, ook voor de winter. Je wilt dat je gazon zo min mogelijk last krijgt van vorst en regen. Daar heb je een sterke plant voor nodig. In oktober of begin november kun je het gazon daarom het beste voeden met een speciale herfst- en wintervoeding.
Kalium helpt jouw gazon de winter door
Herfst en wintervoeding bevat extra veel kalium. Kalium zorgt voor het transport van energie van de wortel naar het blad en voor een goede waterhuishouding in de plant. Door de kalium wordt het blad sterker (afharden) en minder vatbaar voor schimmels en bacteriën. En kan het beter tegen vorst. In oktober of begin november strooi je deze mest over het gazon (zolang het niet vriest). Je hoeft niet te sproeien, door het vocht in de lucht en bodem trekt de mest vanzelf in het gazon.
De laatste keer maaien voor de winter
Maai minimaal een keer per week tot je merkt dat het gras niet meer groeit. Vaak is dat rond medio november. Als de bodemtemperatuur onder de zes graden daalt, groeit het gras niet meer. In de winter geldt sowieso dat je het gras zo min mogelijk moet betreden en maaien. Het grasis vaak erg nat, waardoor je het gras al snel beschadigd. Dat geldt ook bij vorst. Maai trouwens alleen bij droog weer en als het gras relatief droog is. Anders blijft er gras op je gazon liggen en dat zorgt voor verstikking. Blijft er gras liggen? Haal het dan weg met een bladhark.
Hoe kort moet ik het gras maaien?
Laat het je het gras te lang als je de winter ingaat? Dan gaat het liggen en verstikt het gras andere grassprieten, met kale plekken tot gevolg. Maai het ook niet te kort. Dan kan er vorstschade optreden, omdat de gevoelige groeipunten bloot komen te liggen. Ongeveer vier centimeter is een prima lengte.
Mulchen in de herfst, een goed idee?
Mulchen, wat is het ook alweer? Mulch is een verzamelnaam voor organische bodembedekkers als tuinafval, compost of grasmaaisel. Het is een natuurlijke manier om je gazon en planten te voeden en te beschermen tegen weersinvloeden.
Een goede manier voor extra voeding in de lente en zomer, maar wij raden het af in de herfst en winter. Het gras blijft liggen en door de vochtige omstandigheden ontstaan er makkelijk schimmels. Bovendien vormt het gras een viltlaag in je gazon, waardoor er onvoldoende lucht en licht bij het goede gras komt. Mulchen kun je daarom het beste alleen in het late voorjaar en zomer doen, wanneer er weinig dauw is en de bodem en het gras zo droog mogelijk zijn.
Verwijder de laatste bladeren
Tja, bij de herfst hoort vallend blad. En als blad op het gazon blijft liggen dan verstikt en verdwijnt het gras, net als bij andere soorten mulch. Ons advies? Verwijder minimaal één keer per week de gevallen bladeren. Dit gaat heel makkelijk met een grasmaaier met opvangbak. Die zuigt de blaadjes naar binnen en maakt er meteen snippers van. Zo maak jij je gazon winterklaar.
Wist je dat het najaar de perfecte tijd is om het gazon een opknapbeurt te geven? De temperatuur is relatief hoog, de bodem is vochtig en de onkruiddruk is laag. Lees verder op de pagina Gazon opknappen.
Is een van de volgende blogs misschien interessant voor jou?