Gazon doorzaaien

Hoe herstel ik mijn gazon met behulp van doorzaaien? 

Een gazon doorzaaien is een effectieve manier om een oud beschadigd of slecht gazon te verbeteren. doorzaaien helpt om een groener en gezonder gazon te krijgen. Maar wanneer is het juiste moment om uw gazon door te zaaien? Welke producten heeft u hiervoor nodig? En hoe kunt u kale plekken in uw gazon herstellen? Wij leggen het u uit.

Heeft u zelf geen tijd om met uw gazon aan de slag te gaan? Ons team neemt uw grasmat graag onder handen. Benieuwd naar de mogelijkheden of bent u op zoek naar ons graszaad assortiment? Neem direct contact op.

Wanneer gazon doorzaaien?

De beste momenten om uw gazon door te zaaien zijn het voorjaar en de herfst. De omstandigheden zijn dan ideaal voor graszaad; de temperatuur in de bodem is warm genoeg en de bodem is vochtig.  Zo krijgt het zaad de beste kans om te kiemen. In de zomer is doorzaaien ook mogelijk, zolang u ervoor zorgt dat het gazon voldoende water krijgt om het zaad te laten ontkiemen.

Grasmat herstellen

Als uw gazon is beschadigd door bijvoorbeeld overmatig gebruik, mos, droogte of ongedierte, kunt u het herstellen door middel van doorzaaien. Voordat u begint met doorzaaien, is het aan te raden om de grond goed voor te bereiden. Maai het gazon op ongeveer 3 cm. Vervolgens gaat u het gazon verticuteren; maak het gazon schoon van mos en onkruid. Zo krijgt het graszaad de beste kans om te kiemen. Strooi het zaad vervolgens gelijkmatig over het gazon en wals met een gazonwals het zaad in de grond. Zorg ervoor dat het gazon voldoende water krijgt om het zaad te laten ontkiemen en geef het gazon regelmatig water tot het gras sterk genoeg is om het zonder extra hulp te overleven. 

Kale plekken gras

Net als de kleinere beschadigingen ontstaan kale plekken in uw gazon door verschillende oorzaken. Gelukkig zijn ook deze plekken te herstellen met behulp van doorzaaien.  Volg dezelfde stappen als bij het herstellen van een beschadigd gazon, al kunt u het maaien van het gazon waarschijnlijk achterwege laten.

 

Graszaad schaduw gazon

Het doorzaaien van een gazon kost tijd

De natuur heeft tijd nodig om zijn werk te doen, ook na het doorzaaien van een gazon. Het vergt een beetje geduld voordat het resultaat zichtbaar is. Afhankelijk van de omstandigheden, zoals het seizoen en temperatuur, kan het enkele weken tot een maand  duren voordat het gras voldoende is gegroeid om de kale plekken te bedekken. Maar als u de goede producten gebruikt, de juiste  stappen volgt en het gazon voldoende water en verzorging geeft, wordt u uiteindelijk beloond met een gezond en mooi gazon.

Gazon laten doorzaaien

Een gazon doorzaaien kan een arbeidsintensieve en tijdrovende taak zijn. Het vereist een goede planning, kennis en zorg om het juiste resultaat te bereiken. Heeft u zelf geen tijd om uw gazon te herstellen? Kies voor de service van Verspeek.  Ons team heeft jarenlange ervaring en kennis op dit gebied. Wij weten welke graszaden het beste presteren voor iedere ondergrond en hoe we de juiste bodemvoorwaarden creëren voor een volle, groene en gezonde grasmat. Neem contact met ons op voor een vrijblijvende offerte.

Onze visitekaartjes