Gazon opknappen

Hoe herstel ik mijn gazon?

Een gazon opknappen, daar zijn meerdere redenen voor. Droogte, kou, sneeuw, mos, onkruid, ongedierte en schimmels hebben invloed op de kwaliteit van het gazon. Afhankelijk van de staat van uw gazon is het gelukkig niet altijd nodig om deze volledig te vervangen. Er zijn verschillende manieren om de grasmat te herstellen. Met onze expertise zorgen we voor een oplossing op maat zorgen we ervoor dat uw gazon weer snel in topconditie is. 

Benieuwd naar de mogelijkheden of bent u op zoek naar advies? Vraag een offerte aan of neem contact met ons op.

Tijd voor een opknapbeurt van de grasmat

Ieder gazon kan na verloop van tijd een opknapbeurt gebruiken. Heeft u last gehad van een mollenplaag? Of heeft het gazon de droge zomer of natte winter niet overleefd? Bij Verspeek Graszoden weten we er raad mee. Afhankelijk van de staat van de grasmat komen we met een passend advies voor uw gazon.

Doorgaans bestaat het opknappen van een gazon uit de volgende stappen:

  • Verticuteren
  • Doorzaaien
  • Bemesten

Gazon verticuteren

Om een gazon gezond te houden raden we aan om minimaal één keer per jaar te verticuteren. Zo krijgen de graswortels genoeg licht, ruimte en voedingsstoffen om een stevige en gezonde grasmat te vormen. Wanneer u uw gazon door ons laat opknappen, is dit vaak de eerste stap die we uitvoeren.

Wat is verticuteren?

Verticuteren is het weghalen van de laag met (dood) gras en mos die het goede gras verstikken. Door deze zogenaamde viltlaag nemen de wortels van het goede gras minder water en zonlicht op. Met onze verticuteermachine halen we de viltlaag weg en maken we ruimte voor het goede gras en het graszaad wat we bij de volgende stap in het gazon zaaien.

Na het verticuteren zaaien we de grasmat door. Afhankelijk van de situatie kiezen we het juiste graszaadmengsel.

Gazon doorzaaien

De volgende stap is het doorzaaien van het gazon. Afhankelijk van de situatie kiezen we het juiste graszaadmengsel. Zo hebben we speciaal graszaad voor een schaduwgazon, maar kun je ook kiezen voor een mengsel voor grasmatten waar veel op gespeeld wordt.

De compacte Vredo doorzaaimachine maakt kleine sleuven in de grond waar het graszaad in valt. Vervolgens drukt een rol de sleuven dicht. Hierdoor ligt het graszaad goed beschermd in de bodem. Voor u het weet zijn de kale plekken in het gazon verdwenen als sneeuw voor de zon. 

Gazon bemesten

Na het doorzaaien is het van belang om de grond de juiste voedingsstoffen mee te geven. Door het nieuwe en goede gras te bemesten krijgt het de start die het nodig heeft. Onze verschillende bemestingsproducten beschikken allemaal over hun eigen kracht. Zo gebruiken we bij het doorzaaien altijd de Marathon Repair & preseed.

Ook buiten het opknappen van uw gazon om is goed onderhoud van groot belang. Dit doe je onder andere door regelmatig te bemesten. Benieuwd naar de producten? Bekijk al onze producten in de webshop.  

Het resultaat: een opgeknapt gazon

Afhankelijk van de temperatuur, het seizoen en de vochthuishouding kunnen na één tot drie weken de eerste grassprietjes verschijnen. Vanaf dit moment geniet u weer van een steeds groener wordend gazon en kan het gazon met een beetje onderhoud weer voor lange tijd mee.

Is uw gazon niet meer te herstellen? U kunt er voor kiezen om hem helemaal te vervangen. Met onze graszoden van hoge kwaliteit ligt uw gazon er direct weer bij als nieuw.  Benieuwd naar de mogelijkheden of wilt u advies? Vraag een offerte aan of neem contact met ons op.  

Onze visitekaartjes

Offerte aanvragen;