Graszoden leggen, hoe doe ik dat?

Dat vroegen wij ons de allereerste keer ook af. Maar met inmiddels ruim 15 jaar ervaring delen we onze werkwijze graag met iedereen die graszoden legt.

Stap 1. Vergeet de voorbereiding niet

We zeggen het zo vaak, maar in dit geval is het ook echt zo: een goed begin is het halve werk. Want wist je dat het leggen van graszoden een eitje wordt als je de ondergrond zo goed mogelijk voorbereid? En als kers op de taart: een goede ondergrond zorgt ook voor een gezonde grasmat en dus jarenlang plezier. Lees het stappenplan voor een goede voorbereiding in onze Blog ‘Een goed begin is het halve werk’.

Stap 2. Egaliseren

Je hebt de bodem voorbereid en verrijkt met organische stof voor een gezonde basis. Om te zorgen dat je het gras straks makkelijk kunt maaien ga je de aangewalste ondergrond egaliseren. En oefening baart kunst. Daarom hieronder onze belangrijkste tips voor een strak resultaat.

Tip 1. Graszoden zijn ongeveer twee centimeter dik. Met het egaliseren houd je dus rekening dat jouw ondergrond twee centimeter onder de stoeprand ligt. Hiervoor kun je bijvoorbeeld een lat van twee centimeter breed gebruiken. Als je daar dan haaks een latje op vastmaakt, kun je dat gebruiken voor de juiste hoogte van de ondergrond. Zo sluit het gazon straks perfect aan op de bestrating en dat maait een stuk makkelijker.

Tip 2. Je gazon hoeft echt niet kaarsrecht te zijn, wil je bijvoorbeeld een glooiende heuvel in je gazon dan kan dat ook prima! Het belangrijkste is dat je straks gemakkelijk kunt maaien en er geen hobbels of kuilen in het gazon zitten.

Tip 3. Als je een lange rij in huis hebt is dat natuurlijk handig, maar je kunt ook een plank gebruiken. Je bepaalt de juiste hoogte en met grote streken leg je de ondergrond vlak. Waar je te veel grond overhoudt haal je het weg en te weinig vul je aan. Natuurlijk kun je meteen rekening houden met de afwatering. Om bijvoorbeeld te zorgen dat het regenwater niet naar je terras loopt, maar juist naar de bloemborder. Gebruik hiervoor metseltouwtjes. Zo kun je precies zien in welke hoek jouw bodem moet aflopen.

Stap 3. Stimuleer de wortelgroei

Graszoden zijn kant en klare rollen gras die je uitrolt op de bodem. Het is jouw taak om te zorgen dat de wortels die in de twee centimeter aarde zitten zo snel mogelijk in de grond vastgroeien. Want alleen dan kan het gras de voeding en het vocht aan dat in de bodem zit.
Om te zorgen dat dit zo snel mogelijk gebeurt, kun je de speciale voeding voor aanleg van graszoden strooien over de ondergrond. In deze langwerkende voeding zit onder andere extra fosfor dat belangrijk is voor een goede wortelontwikkeling. Daarnaast stimuleert deze gazonvoeding het bodemleven en dat is weer nodig voor een goede vertering van oude grasresten, een goede waterhuishouding en opname van voedingstoffen.

Stap 4. Groene kant boven

Groene kant boven? Ja zo makkelijk is het! De bodem is bemest en je hebt het lichtjes losgeharkt. Alles ligt nu klaar en je kunt gaat rollen.
Start met het leggen van een kader. Je rolt het gras uit langs de rand van je bestrating of border. Zo voorkom je dat de kwetsbare voor- en achterkant van het gras, dat snel uitdroogt, tegen de bestrating of afsluitbandje ligt.
Vervolgens ga je het kader ‘inkleuren’ met gras. Start in de achterste hoek. Je legt het gras in banen. Je maakt een baan af, snijdt de rol af en start met het overgebleven stuk weer met de volgende baan. Zo heb je weinig afval en zitten niet alle randen op dezelfde hoogte. Het afsnijden gaat het makkelijkste met een scherp broodmes. Je merkt als snel dat de uiteinden van het gras naar boven krullen. Die uiteinden druk je zo goed mogelijk naar beneden, zodat het niet uitdroogt.

Stap 5. Walsen

Wow.. Dat ziet er als een mooi strak gazon uit! Wat een verschil! Maar je bent nog niet helemaal klaar. De laatste stap is het walsen van het kersverse gazon. Zo zorg je dat de twee centimeter aarde en dus de wortels in de bodem worden gedrukt. Daarnaast haal je de laatste oneffenheden weg. Het walsen gaat natuurlijk het gemakkelijkste met een gazonwals. Vul de wals met water en rollen maar! Is de wals verhuurd, dan kun je het ook aandrukken door voorzichtig in kleine stapjes over het gazon te lopen.

Stap 6. Genieten!

Pak een lekkere stoel, een drankje en ben trots op jouw meesterwerk! En oja… zet eerst nog even de beregening of sproeier aan, want het gras heeft ook dorst.