Hoe bemest ik mijn gazon?

De ideale omstandigheden, periode en voeding voor je gazon.

Om mooi groen te blijven en te groeien heeft een gazon gazonvoeding nodig. Eigenlijk net zoals wij dat ook nodig hebben om gezond te blijven. De wortels van het gras halen de voeding met behulp van bodemleven uit de bodem. Daarom is bodemleven ook zo belangrijk. 

Waarom moet ik mijn gras bemesten?

Het zou mooi zijn als het gazon zo mooi groen kon zijn op alles wat uit nature in de bodem zit, maar dat is niet zo. Daarnaast heeft het gras te maken met rennende huisdieren, springende kinderen en alles wat van boven komt. Voor een mooie groene en sterke grasmat is het daarom belangrijk om het gras regelmatig te bemesten. Deze voeding komt vrij in de bodem en wordt door het gras opgenomen. 

Wanneer bemest ik mijn gazon?

Het gras heeft door het jaar heen verschillende behoeften. In het vroege voorjaar wil je het gras laten herstellen van de winter. In het voorjaar en zomer wil je een mooie groene en regelmatige groei en in de herfst wil je het gras winterklaar maken. In de bemestingskalender hiernaast vind je de soort bemesting, hoeveelheid en frequentie die adviseren voor een goed verzorgd gazon.

De gazonvoeding die wij gebruiken werkt langzaam en bevordert het bodemleven. Dit zorgt voor een regelmatige groei en voor een goede opname door het gras.

MaandSoort bemestingHoeveelheid en frequentie
januariGazonkalkEenmalig 4 tot 6kg per 100m2
april – augustusVoorjaar & zomer voeding
16-4-8 + 2 MgO + Fe
Om de 2 – 3 maanden 3 tot 4 kg per 100m²
september – novemberHerfst & winter voeding
7-0-21 + 2 MgO + Fe
Een tot twee maal 3 tot 4 kg per 100m²

Hoe bemest ik mijn gazon? 5 Concrete tips.

Het bemesten van het gazon is vakwerk. Met deze praktische en direct toepasbare tips zorg je direct voor een gezonder gazon.

  1. Gebruik een strooiwagen. Zo worden de korrels mooi verdeeld en je bent snel klaar met het bemesten van je gazon.
  2. Strooi als het bewolkt is of in de avond. In de korrels zit een geconcentreerde hoeveelheid bemesting en als dit op het blad ligt, verbrandt het gras. Daarom is een goede verdeling van de korrels ook zo belangrijk.
  3. Zet de sproeier aan of strooi net voor een goede regenbui. Dit voorkomt verbranding en de gazonvoeding lost op in het gras.
  4. Met de hand strooien kan ook natuurlijk. Zorg dat dat je de korrels goed egaal mogelijk verdeeld over het gazon om groeiverschil en verbranding te voorkomen. Het beste kan dit door in een ritme te lopen en in datzelfde ritme te strooien.
  5. Gebruik een langzaam werkende bemesting. Zo voorkom je dat je het gras in het begin te vaak moet maaien en dat de groei daarna afvlakt.

We horen je denken: “Heeft mijn gazon ook bemesting nodig? In mijn bodem zit wel genoeg voeding, toch? Ieder gazon heeft baat bij extra voeding, ook die van jou. Met extra voeding zorg je ervoor dat jouw gras groener is dan dat van je buren.