Gazon aanleggen tips

Een gazon met graszoden aanleggen kan eigenlijk in alle maanden van het jaar, behalve als het vriest.

Een goed begin is het halve werk. De voorbereiding is het belangrijkste onderdeel van het leggen van graszoden. Een goede gezonde en geëgaliseerde bodem met de juiste afwatering en hoogte ten opzichte van uw bestrating zorgt ervoor dat u nog vele jaren plezier heeft van uw gazon.

Graszoden zijn verse rollen gras die eenvoudig en snel voor een mooi resultaat zorgen! Hieronder leggen we in zes praktische stappen uit hoe u graszoden legt in uw tuin.

Handig!

Bijna alle benodigdheden, grondverbeteraars en bemesting voor de aanleg van uw gazon kunt u bij ons huren of kopen. Neem een kijkje in onze webshop of bij verhuur

Twijfelt u? Wij geven graag advies! Wilt u uw gazon laten aanleggen door ons team? Vraag een offerte aan of neem contact met ons op.

Gazon aanleggen tips

1. Voorbereiding

Een gazon met graszoden aanleggen kan eigenlijk in alle maanden van het jaar, behalve als het vriest.
Als de graszode opgerold blijft kun je de zode 24 uur bewaren. Let er dan wel op dat je de matten uit de zon en koel bewaard. Om uitdroging te voorkomen, houd je de zoden vochtig met een tuinsproeier.  Wil je de zoden langer dan 24 uur bewaren, rol de grasmatten dan uit en houd ze vochtig met een sproeier.

2. Grond voorbereiden

Voor dat je begint met het aanleggen van het nieuwe gazon is het verstandig om de ondergrond eerst goed los te maken. Je kunt de grond omspitten of frezen. Bij vernieuwing van het gazon verwijder je eerst de oude zode. Dat kan eenvoudig met een graszodensnijder

Wij raden altijd aan om een bodemverbeteraar door de bovenste 10 cm van de losgemaakte grond te mengen. Een bodemverbeteraar, zoals Vitaterra of compost bevordert het bodemleven, zorgt voor een goede waterhuishouding en opname van voedingsstoffen. Dit is de basis van een gezonde grasmat. 

3. Egaliseren

Voordat je de graszoden gaat leggen zorg je voor een mooi vaste en egale ondergrond. Om dit te realiseren, kun je de grond aanrollen met en gazonwals of voetje voor voetje aandrukken. Om straks het gras makkelijk te kunnen maaien, houd je de bovenkant van de grond ongeveer 2 cm onder de rand van de bestrating. 

Vervolgens start je met het egaliseren. Voor een zo vlak mogelijk resultaat gebruik je een plank of rij die je over de grond schaaft. Het zogenaamde afrijen. Na het afrijen kun je de bemesting, speciaal voor aanleg van gazons, over de grond strooien. Onze voeding voor aanleg (Marathon Repair & Preseed 7-13-9 + 2,5 MgO) is een speciale voeding voor pas aangelegde graszoden en zorgt voor een vlotte ontwikkeling van de wortelgroei, zodat de graszode zo snel mogelijk vocht en voeding uit de bodem kan halen.  De dosering van de aanlegbemesting is ongeveer 4 kg per 100m². Na het bemesten hark je de ondergrond nog licht los. 

4. Leggen

Rol de zoden zo uit, dat deze strak tegen elkaar komen te liggen. De zoden kunnen op maat gemaakt worden met een scherpe schop of een broodmes. De randen of omtrek van het gazon vul je aan met aarde, om uitdroging te voorkomen. Wij werken zelf altijd met kaders. We starten met de omtrek en ‘vullen’ dit op met banen graszoden. 

Wanneer je de graszoden hebt gelegd wals je gazon nog een keer aan. Daarna laat je het gras ongeveer twee weken rusten, zodat het gazon zo snel mogelijk vastgroeid aan de ondergrond. 

5. Sproeien

Direct na het leggen van het gras start je met sproeien. Bij warm weer boven de 25 graden start je zelfs al onder het leggen met sproeien. De wortels van het gras kunnen namelijk nog geen vocht opnemen uit de bodem en zijn afhankelijk van hemelwater. Het beste is om de eerste paar weken 2 à 3 keer (afhankelijk van de temperatuur) per dag te sproeien. Na ongeveer vier weken zijn de wortels vastgegroeid kun je het sproeien afbouwen. Houd het nieuwe gazon goed in de gaten en voorkom uitdroging. Het is belangrijk dat het gras en de bodem vochtig blijft, maar ook weer niet te drassig. Meer tips over sproeien vindt u hier en lees alles over beregeningssystemen op onze website www.tuinwerken.nl

6. Maaien

Na ongeveer 10 dagen kan het gras voor de eerste keer gemaaid worden. Zorg ervoor dat de messen van de grasmaaier scherp zijn en
maai het gazon op 5 cm hoogte. Vervolgens kun je het iedere maaibeurt met een halve cm afbouwen tot 3 cm. 

Meer tips over onderhoud vind je hier of volg ons via Instagram of Facebook

Contact opnemen

Tel: 024 – 260 60 60
Mobiel: 06 – 25 08 56 08
E-mail: info@verspeekgraszoden.nl

Onze visitekaartjes