Graszoden aanleggen tips

Een goed begin is het halve werk. En bij het aanleggen van een gazon draait het om de voorbereiding. Is de grond goed voorbereid? Dan is het meeste werk al verricht. In een notendop, de voorwaarden om aan de slag te gaan met een nieuw stel graszoden:

  • Zorg voor een gezonde bodem met voldoende voeding
  • Zorg voor een goed geëgaliseerde bodem
  • Zorg voor een bodem die beschikt over voldoende afwateringsmogelijkheden
  • Zorg voor een bodem met een juiste hoogte ten opzichte van de bestrating. 
  • Kies voor hoge kwaliteit graszoden of graszaad.

De keuze voor graszoden zorgen voor een snel resultaat. Je geniet snel van een gezond en groen gazon. Met onderstaand stappenplan leg je eenvoudig je nieuwe gazon aan. 

De benodigdheden voor het aanleggen van je graszoden

Alle benodigdheden, grondverbeteraars en bemesting voor de aanleg van je nieuwe gazon kun je bij ons huren of kopen. Neem een kijkje in onze webshop of bij verhuur. Twijfel je of dit zelf wil doen? Wij geven graag advies! Wil je je graszoden laten aanleggen door ons team? Vraag een offerte aan of neem contact met ons op.

Stappenplan graszoden aanleggen

1. Voorbereiding gazon aanleggen

Een gazon met graszoden aanleggen kan het hele jaar door, zolang het niet vriest. Bestel de graszoden en haal ze op of laat ze thuisbezorgen. Zorg voor een goede planning: als de graszoden opgerold blijven kun je ze 24 uur bewaren. Let er dan wel op dat je de matten uit de zon en koel bewaard. Om uitdroging te voorkomen, houd je de zoden vochtig met een tuinsproeier.  Wil je de zoden langer dan 24 uur bewaren, rol de grasmatten dan uit en houd ze vochtig met een sproeier.

2. Bereid de grond voor op een nieuw gazon

Voordat je begint met het aanleggen van het nieuwe gazon is het verstandig om de ondergrond eerst goed los te maken. Spit de grond om of frees de grond. Bij vernieuwing van het gazon verwijder je eerst de oude graszoden. Dat kan eenvoudig met een graszodensnijder

Wij raden altijd aan om een bodemverbeteraar door de bovenste 10 cm van de losgemaakte grond te mengen. Een bodemverbeteraar, zoals Vitaterra of compost bevordert het bodemleven, zorgt voor een goede waterhuishouding en opname van voedingsstoffen. Dit is de basis van een gezonde grasmat. 

Bodem verbeteren met vitaterra

3. Egaliseer de bodem

Voordat je de graszoden gaat leggen zorg je voor een vaste en egale ondergrond. Om dit te realiseren, kun je de grond aanrollen met en gazonwals of voetje voor voetje aandrukken. Om straks het gras makkelijk te kunnen maaien, houd je de bovenkant van de grond ongeveer 2 cm onder de rand van de bestrating. 

Vervolgens start je met het egaliseren. Voor een zo vlak mogelijk resultaat gebruik je een plank of rij die je over de grond schaaft. Het zogenaamde afrijen. Na het afrijen kun je de bemesting, speciaal voor aanleg van gazons, over de grond strooien. Onze voeding voor aanleg (Marathon Repair & Preseed 7-13-9 + 2,5 MgO) is een speciale voeding voor pas aangelegde graszoden en zorgt voor een vlotte ontwikkeling van de wortelgroei, zodat de graszoden zo snel mogelijk vocht en voeding uit de bodem kan halen. De dosering van de aanlegbemesting is ongeveer 4 kg per 100m². Na het bemesten hark je de ondergrond nog licht los. 

Verspeek graszoden - leggen

4. Het nieuwe gazon aanleggen

Rol de zoden zo uit, dat ze strak tegen elkaar komen te liggen. De zoden kunnen op maat gemaakt worden met een scherpe schop of een broodmes. De randen of omtrek van het gazon vul je aan met aarde, om uitdroging te voorkomen. Wij werken zelf altijd met kaders. We starten met de omtrek en ‘vullen’ dit op met banen graszoden. 

Wanneer je de graszoden hebt gelegd wals je gazon nog een keer aan. Daarna laat je het gras ongeveer twee weken rusten, zodat het gazon zo snel mogelijk vastgroeid aan de ondergrond. 

5. Sproei je nieuw aangelegde graszoden

Direct na het aanleggen van je gazon start je met sproeien. Bij warm weer boven de 25 graden start je zelfs al onder het leggen met sproeien. De wortels van het gras nemen dan nog geen vocht op uit de bodem en zijn afhankelijk van hemelwater. Het beste is om de eerste paar weken 2 à 3 keer (afhankelijk van de temperatuur) per dag te sproeien. Na ongeveer vier weken zijn de wortels vastgegroeid en kun je het sproeien afbouwen. Houd het nieuwe gazon goed in de gaten en voorkom uitdroging. Het is belangrijk dat het gras en de bodem vochtig blijven.  Op zoek naar een automatische oplossing? Lees alles over beregeningssystemen op Tuinwerken.nl

6. Maai je gazon

Na ongeveer 10 dagen kan het gras voor de eerste keer gemaaid worden. Zorg ervoor dat de messen van de grasmaaier scherp zijn en
maai het gazon op 5 cm hoogte. Vervolgens kun je het iedere maaibeurt met een halve cm afbouwen tot 3 cm. 

Meer tips over onderhoud vind je hier of volg ons via Instagram of Facebook

Contact opnemen

Tel: 024 – 260 60 60
Mobiel: 06 – 25 08 56 08
E-mail: info@verspeekgraszoden.nl

Onze visitekaartjes