Je gazon opknappen: dit komt er bij kijken

Is het gras groener bij de buren? Niet voor lang meer! Het spreekwoord bestaat niet voor niets. Lees snel evrder in dit handige blog en ontdek hoe je je gazon opknapt en mooi groen houdt. Ga jij ook direct aan de slag?

Hoe houd ik mijn gazon groen?

Een mooi gazon heeft aandacht nodig. Gras is een levende plant en moet natuurlijk verzorgd worden. Regelmatig maaien, bemesten, zorgen voor voldoende vocht en op zijn tijd een goede opknapbeurt doen wonderen. 

Hoe wordt mijn gazon weer mooi groen?

Een gazon opknappen gaat stap voor stap. Alleen op die manier wordt de grasmat weer mooi groen. Je begint bij het verwijderen van dode plantenresten, mos en onkruid en vervolgens zaai je graszaad door. Als je het daarna bemest met de juiste gazonvoeding en water geeft, geniet je al snel weer van een mooi stralend groen gazon. Benieuwd welke mest geschikt is voor jouw gazon? Lees ons blog ‘Hoe bemest ik mijn gazon?‘.

Wat is verticuteren?

Met verticuteren verwijder je de viltlaag in het gazon. Zo krijgt het gras meer lucht, kan er meer zon bij de wortels en is er sprake van een betere vochthuishouding. De verticuteerhark of verticuteermachine trekt het mos, dode plantenresten en onkruid uit het gazon. Het goede gras blijft over, doordat het dieper geworteld is. Verticuteren doe je met een speciale verticuteerhark (handmatig), een verticuteermachine (met of zonder opvangbak) of een door een compacte tractor aangedreven verticuteermachine (met of zonder opvangbak).

Wat is doorzaaien?

Na het verticuteren, ziet je gazon er allesbehalve mooi groen uit. Waarvan je dacht dat het een groen gazon was, bleek ineens dat het gewoon mos was. Gelukkig zijn de kale plekken snel op te lossen. Na het verticuteren ga je nieuw graszaad doorzaaien. Bemest het vervolgens met speciale bemesting die de wortelgroei stimuleert en zorg voor voldoende vocht.  Op deze manier zie je na twee weken de nieuwe grassprietjes verschijnen. Waar je eerst groen mos zag, komt nu weer groen gras tevoorschijn.

Hoe moet ik doorzaaien?

Doorzaaien kan met de hand. Maar het beste en mooiste resultaat krijg je door het machinaal te laten uitvoeren. Wil je toch handmatig doorzaaien? Doorloop dan de volgende stappen:

  • Kies het juiste graszaadmengsel. Dat kun je bepalen aan de hand van de ligging van het gazon (zon of schaduw) en aan het gebruik van het gazon (siergazon, spelende kinderen, rennende honden of grazende dieren).
  • Verwijder alle resten van het verticuteren en zorg dat de bodem licht opengeharkt is.
  • Zaai het gras uit over het bestaande gazon en druk het graszaad aan met een gazonwals om te zorgen dat de graszaadjes in de bodem gedrukt worden.

Laat je het doorzaaien liever aan onze specialisten over? Dat snappen we heel goed. Ons team heeft jarenlange ervaring en maken gebruik van verschillende machines. Ze komen met een machine en tractor langs die geschikt zijn voor tuinen. Deze tractor en doorzaaimachine zijn compact, licht en hebben speciale banden die zorgen dat de bodem niet beschadigd raken. De compacte doorzaaimachine maakt kleine sleuven in de grond waar het graszaad in valt. Vervolgens drukt een rol de sleuven dicht. Hierdoor ligt het graszaad goed beschermd in de bodem.

Met een speciale voeding zorgen we voor de finishing touch. De voeding stimuleert de wortelgroei zodat het graszaad sneller groeit en sterker wordt.

Na ongeveer twee weken verschijnen de eerste grassprietjes en binnen de kortste keren geniet jij weer van het mooiste gazon! De buren zullen jaloers zijn.