Gazon aanleggen: deel 1

Blog over het aanleggen van een gazon (maart 2023)

Groene vingers? Dat valt reuze mee. Maar wel een gezonde interesse in alles wat een tuin nou net even anders en mooier maakt. Omdat ik tekstschrijver ben, vroeg Christiaan Verspeek juist mij om een aantal columns te verzorgen over graszoden. Hieronder vind je de eerste.

‘Project Gras’ gaat van start!

De lente is begonnen en in mijn tuin is de eerste grote klus geklaard: het snoeien van struiken en bomen. Her en der zijn krokussen en vroege tulpen de vrolijke voorbodes van een zacht voorjaar. Ze maken de borders kleurrijk maar dat geldt helaas niet voor het hart van mijn tuin, het gazon. Gele plekken, kale stukken en hoekjes waar het mos z’n eigen feestje viert; het geheel biedt geen uitnodigende aanblik.

Dat onze jonge hond het gazon heeft gebruikt tijdens de zindelijkheidstraining, heeft natuurlijk ook niet erg geholpen. Dit vraagt om ingrijpende maatregelen, en wel meteen.

Te redden of hopeloos verloren?

Ik heb het vermoeden dat mijn grasmat niet te reanimeren is, zelfs niet met kilo’s kalk, handenvol gedroogde bloedkorrels of een emmertje graszaad. Op internet is genoeg te vinden over het oplappen van gazons, maar welke methode je ook gebruikt: het is veel werk en succes is niet gegarandeerd. Met een baan en een gezin heb ik eerlijk gezegd ook wel wat beters te doen dan dagelijks mijn grasmat pamperen. Bovendien wonen we pal aan een heidegebied, wat concreet betekent: grond met een lage vruchtbaarheidswaarde, meestal zuur en met een geringe doorlaatbaarheid. Bepaald geen voedselrijke bodem voor groen, dus. Door deze informatie zakt de moed om mijn gazon een tweede leven te geven me behoorlijk in de schoenen.

grasmat herstellen

Gaan voor de grondige aanpak

Ik besluit ‘Project Gras’ letterlijk en figuurlijk grondig aan te pakken, er moet een nieuw gazon komen. We zijn er nog niet uit of we dat zelf gaan aanleggen of dat we het laten doen. Wat we wel weten, is dat we een leverancier willen die kwaliteit levert voor een redelijke prijs en veel ervaring heeft met verschillende grondsoorten. En die me kan adviseren welk soort gras het beste past bij ons gebruik van de tuin. Plus me vertelt hoe ik mijn nieuwe gazon moet onderhouden. Op korte termijn graag.

Zo’n groen tapijt wil ik ook!

Het verrast me niet dat het aanbod in leveranciers van graszoden op internet nogal royaal is, en dan druk ik me nog voorzichtig uit. Ik google op ‘voor en na’ want beelden zeggen vaak meer dan duizend woorden. Na het zien van de vele voor-en-na-foto’s van graszodenleveranciers denk ik nog maar één ding: zo’n groen tapijt wil ik ook! Zodat we over een paar weken, als de lente goed op stoom is, écht kunnen genieten van onze tuin. Gaan we deze klus zelf klaren of laten we het over aan professionals? En welk soort gras past nu het best bij ons gebruik van de tuin? Hoe moeten we bemesten en waarmee? Dat en meer lees je in de volgende aflevering van mijn blog, graag tot dan!

Lees verder in deel twee.

Onze visitekaartjes