Zo houdt u uw gazon groen en gezond

Gazon onderhoud stap 1: vocht

Een nieuw gazon moet u goed onderhouden, het heeft veel behoefte aan water. De wortels van het gras zijn nog niet in de bodem vastgegroeid en het gras is daarom afhankelijk van het water wat het via de lucht krijgt. Pas aangelegde graszoden drogen daarom ook snel uit. Om een fris en groen gazon te krijgen én te houden is het daarom belangrijk om te beregenen. Dit is natuurlijk wel afhankelijk van het seizoen en de temperatuur. In de herfst en winter hoeft er niet beregent te worden. Tijdens droge periodes in voorjaar, zomer en vroege herfst beregent u het gazon 1 a 2 keer per week. Een belangrijke graadmeter hierbij is dat de bodem constant vochtig is, maar niet drassig. Meer informatie over beregeningssystemen leest u hier.

Gazon onderhoud stap 2: maaien

De volgende stap in het onderhouden van uw gazon is het maaien. Gras groeit bij temperaturen boven 6 graden Celsius. Pas aangelegde graszoden kunt u na ongeveer twee weken maaien. Laat het gras vooral niet te lang worden en maai de eerste keer niet te kort, tot maximaal 5 centimeter. Zo herstelt het gras makkelijk van de eerste maaibeurt. Het gras heeft namelijk alle energie nodig om goed te wortelen. Voor een mooie grasmat adviseren we regelmatig – minimaal wekelijks – te maaien tot 3 á 4 centimeter. Regelmatig maaien in combinatie met beregenen en bemesten van het gazon zorgt voor een mooie grasmat en beperkt de groei van onkruid in het gras.

Gazon onderhoud stap 3: bemesten

Een belangrijke stap in het onderhouden van het gras is bemesting. Bemesting zorgt voor voeding, waardoor het gras groeit en beschermd is tegen invloeden van buitenaf, zoals ziekten, schimmels en droogte. Wij gebruiken organische en minerale meststoffen die een langwerkende eigenschap hebben. Dit betekent minder frequent bemesten en een geleidelijke afgifte van voeding aan het gras. Een voordeel van deze meststoffen is dat de meststoffen een positieve werking hebben op de bodemstructuur en het bodemleven. Bodemleven, zoals regenwormen, hebben een belangrijke rol voor het onderhoud van uw grasmat. Zij zorgen voor afname van gras resten en voor verbetering van de bodemstructuur.

Wij verzorgen bij leggen van de zoden de eerste bemesting. Na ongeveer 2 tot 3 weken kunt u voor de tweede keer bemesten. Bemesten doet u in de periode dat het gras groeit. Dit is van maart tot november. Voor ieder seizoen hebben we een speciale voeding, zodat het gras optimaal gebruik kan maken van de voedingsstoffen! Kijk op onze webshop voor ons assortiment en meer informatie.

Bent u op zoek naar meer tips voor het onderhoud of aanleg van uw (nieuwe) gazon? Bekijk ook eens de volgende pagina’s of volg ons via Instagram of Facebook:

Bemestingsagenda

MaandSoort bemestingHoeveelheid en frequentie
januariGazonkalkEenmalig 4 tot 6kg per 100m2
april – augustusVoorjaar & zomer voeding
16-4-8 + 2 MgO + Fe
Om de 2 – 3 maanden 3 tot 4 kg per 100m²
september – novemberHerfst & winter voeding
7-0-21 + 2 MgO + Fe
Een tot twee maal 3 tot 4 kg per 100m²

Dosering

Bemesting: 3 tot 4 kg per 100 m²
Gazonkalk: 4 tot 6 kg per 100 m²

Onze visitekaartjes