Gazon lenteklaar maken

Hoera! De dagen worden langer en het gras begint weer te groeien. Hierbij alle tips om het gazon een voorjaarsboost te geven. In deze blog vind je alle tips voor het voorjaar.

  1. Eerste keer maaien
  2. Verticuteren en doorzaaien
  3. Gazonmest voor het voorjaar

De eerste keer maaien

Gras groeit vanaf een bodemtemperatuur van 6 graden. We radem aan om te starten  met maaien als het gras zo’n vijf centimeter lang is. Zorg dat je maait als het gras droog is. Daarmee zorg je dat het gras zo goed mogelijk wordt opgevangen en er zo min mogelijk blijft liggen. Naarmate het warmer wordt, zal het gras harder groeien. Maai daarom minimaal één keer per week. Zo zorg je voor een mooie dichte en sterke grasmat.

nieuw gazon

Verticuteren en doorzaaien

Het voorjaar is net als de herfst een mooie tijd om het gras te verticuteren en door te zaaien. Door te verticuteren verwijder je de viltlaag die in de winter is ontstaan. Het gras krijgt nu weer meer lucht en er kan weer zon bij de wortels. Die zon heeft het gras nodig voor een mooie kleur groen en voor de groei. Na het verticuteren is het mos, onkruid en zijn de dode plantenresten verwijderd. Daardoor ontstaan kale plekken die je vervolgens doorzaait met je gewenste graszaadmengsel. 

Gazonmest voor het voorjaar

Ook voor het voorjaar is  een speciale voeding nodig voor het gras. Het gras heeft namelijk voedingsstoffen nodig die zorgen voor een goede boost na de winter. Het gras wil groeien door de warmte en de zon en vraagt daarom om met name stikstof. Stikstof zorgt voor bladgroen. En bladgroen, zorgt naast de mooie kleur, ook voor de belangrijke fotosynthese dat de groei van gras mogelijk maakt. Een langwerkende meststof zorgt voor minder uitspoeling, doordat de voedingsstoffen langzaam vrijkomen. Ook zorgt een langwerkende meststof voor een geleidelijke groei. Dat scheelt veel extra grasmaaien.

Ga snel aan de slag met deze handige tips, dan geniet jij straks ook van een prachtig groen gazon in de lentezon.