Zo kweken wij onze premium graszoden

Onze graszoden kweken we met veel zorg, dat spreekt voor zich. Daarom ziet het gras er ook zo perfect uit als het is gelegd. Het is meer dan een dagtaak om het gras zo strak en groen te krijgen. Benieuwd hoe we de graszoden zo netjes opleveren? Lees snel verder en neem een kijkje achter onze schermen.

Zaaien van graszoden

Het gras wordt ingezaaid met een sterke soort graszaad dat bestaat uit een mengsel van Engels raaigras, veldbeemd- en roodzwenkgras (speelgazon). Het gras heeft een snelle wortelontwikkeling, kan tegen een stootje en heeft een hoge sierwaarde.

Maaien van graszoden

Als we graszoden kweken dan maaien we na een aantal weken het gras voor de eerste keer. En dat maaien, dat doen we vaak… Gemiddeld maaien we het gras 80 keer voordat het geoogst wordt. Dat is in het hoogseizoen 4 keer per week! We maaien de graszoden met een grote clipper maaier waarna het gemaaide gras wordt opgezogen.

Graszoden afhalen - Verspeek
Premium graszoden opgerold

Oogsten van graszoden

Graszoden oogsten is nauwkeurig en intensief werk. De zoden moeten stuk voor stuk even lang en dik zijn. Daarom gebruiken veel kwekers een robot. De graszoden worden van het land gesneden en precies op maat afgeknipt. Vervolgens rollen we de zoden op en stapelen we ze op pallets. Het resultaat: mooie strakke premium rollen gras van ongeveer 2 centimeter dik, 40 centimeter breed en 2,50m lang.

Graszoden van Verspeek: extra vers

Graszoden zijn verse rollen gras en hebben een beperkte houdbaarheid. Het is belangrijk dat de graszoden na het oogsten van het land zo snel mogelijk in de tuin worden gelegd. Bij buitentemperaturen vanaf 20 graden, worden de rollen gras vacuüm gekoeld tot een kerntemperatuur van 2-4 graden Celsius. Zo stopt het groeiproces, waardoor de kans op broei en verbranding verminderd. Kunnen we de graszoden niet direct leveren? Dan bewaren we de graszoden in een koelcel.

Wil je bij aanschaf zeker weten of jouw graszoden zo vers mogelijk zijn? Vraag of de graszoden gekoeld zijn en of de graszoden met eigen transport bezorgd worden. Zo weet je zeker dat je verse graszoden aanschaft.

Wil je meer weten over (onze) graszoden? Lees onze blog: ‘Premium graszoden, wat zijn dat?’