Wat doe ik tegen mos in mijn gazon?

In de zomer lijkt je gazon nog zo mooi groen en vol, maar dan komt de herfst… Vallende bladeren, minder zonlicht, veel regen en koude temperaturen. De perfecte omstandigheden voor mos om je gazon over te nemen. Je mooie grasmat wordt binnen de kortste keren overwoekerd door mos. Lees snel verder en ontdek hoe je het mos verwijdert en voortaan voorkomt.

Hoe verwijder ik mos uit mijn gazon?

Verbeter de bodem

De eerste stap is onderzoeken waarom je mos hebt in je gazon. Je kunt bijvoorbeeld de pH bepalen in de bodem. Dat via een grondmonster of door direct de pH te meten in de bodem. Voor gras is een lichtzure bodem met een pH tussen de 5 en 6 ideaal. Mos houdt van een zure bodem. Als de pH 5 of lager is zul je eerder mos in je gazon zien. Dit is op te lossen door gazonkalk te strooien. Gazonkalk is namelijk een basisch product, het tegenovergestelde van zuur. Kalk strooi je het beste in de winter, in de maand januari en februari.

gazonkalk

Begin op tijd met gazonkalk strooien voor het beste resultaat

Zorg voor genoeg zonlicht

Een andere oorzaak kan zijn dat het gazon vooral in een vochtige of schaduwrijke plek ligt. Een dichte grasmat is dan altijd lastig. Gelukkig is er speciaal schaduwgras. Dit gras heeft minder zon nodig om te groeien en is sterker dan speel- of siergazon. Zorg ook altijd voor voldoende bemesting en vocht. Bomen onttrekken veel vocht en voedingsstoffen uit het gazon.

Regel de afwatering

Is de bodem erg vochtig? Kijk of je het gazon kan draineren. Het kan zijn dat er een harde laag in het gazon zit, waardoor het water slecht in de bodem zakt. De wortels van het gras blijven vochtig en daar houdt gras niet van. Je kunt laten testen of er een harde laag in het gazon zit.

Verticuteren en doorzaaien

Door het gazon te verticuteren, wordt het mos uit de grasmat getrokken. Er kan nu weer lucht en licht bij de wortels van het gras en het verbetert de vochthuishouding. Na het verticuteren houd je een kale bedoeling over, maar dat is snel op te lossen door te kiezen voor het doorzaaien van het gras.