Help, ik heb kale plekken in mijn gazon

Kale plekken in het gazon kunnen een doorn in het oog zijn voor elke tuinliefhebber. Gelukkig zijn er verschillende oplossingen voor deze problemen. In dit artikel bespreken we hoe je kale plekken in het gazon kunt herstellen.

Hoe herstel je kale plekken in je gazon?

Er zijn verschillende oorzaken voor kale plekken in het gazon, zoals verbranding door urine of mest, schimmel of insecten zoals emelten en engerlingen. Maar wat kun je hieraan doen?

Als je te maken hebt met een kale plek in het gazon, kun je de volgende stappen ondernemen om het probleem op te lossen:

  1. Verwijder het dode gras en maak de grond los.
  2. Meng de grond met wat bodemverbeteraar en zorg dat de ondergrond mooi vlak is.
  3. Strooi wat graszaad uit over de kale plek en hark dit lichtjes onder.
  4. Geef de plek regelmatig water en binnen enkele weken zullen er nieuwe grassprietjes verschijnen.

Een andere optie is om de plek uit te steken en er een nieuwe graszode in te leggen. Houd er wel rekening mee dat dit duidelijk zichtbaar kan zijn.

oud gazon verwijderen

Emelten en engerlingen

Emelten en engerlingen zijn larven van de junikever en hooiwagen die zich voeden met graswortels, wat kan leiden tot kale plekken in het gazon. Hoe kun je deze insecten bestrijden?

Wat kan ik doen tegen emelten en engerlingen?

Het is belangrijk om het gazon regelmatig te maaien en te bemesten om een ​​sterke grasmat te creëren die zichzelf kan herstellen. Voorkom stress, zoals droogte of verschraling, door je gazon goed te verzorgen.

Gebruik Tourturf Sport om de toplaag te verzuurden en het minder aantrekkelijk te maken voor de larven. Let op: gebruik Tourturf niet bij zonlicht en alleen in combinatie met water, omdat het gras anders snel kan verbranden.

Een andere optie is om aaltjes te laten spuiten. Aaltjes zijn organismen die de larven doden, maar het spuiten ervan komt heel nauw omdat het levende organismen zijn. Neem voor meer informatie contact op met een specialist.

gele plekken gazon

Gele plekken in het gazon

Gele plekken in het gazon kunnen het gevolg zijn van verbranding door urine of een teveel aan mest. Wat kun je hieraan doen? Het is belangrijk om de plek goed te bewateren om de overtollige stikstof weg te spoelen. Daarnaast is het aan te raden om de plek te bemesten met organische meststof, die de bodem geleidelijk voorziet van voedingsstoffen.


Vreemde lichte of rode plekken in het gazon

Lichte of rode plekken in het gazon duiden vaak op schimmel. Het is belangrijk om deze schimmel snel en effectief te behandelen, zodat verdere schade aan het gazon wordt voorkomen. Neem contact met ons op voor professioneel advies op maat

Wat kan ik doen tegen kale plekken in het gazon?

Als er kale plekken in je gazon zijn ontstaan, is het belangrijk om deze snel te herstellen. Dit kun je doen door de grond los te krabben, het dode gras te verwijderen en de grond te mengen met bodemverbeteraar. Vervolgens strooi je een beetje graszaad uit over de kale plek en hark je dit lichtjes onder. Met af en toe water geven zullen er al snel nieuwe grassprietjes groeien. Als alternatief kun je er ook voor kiezen om de plek uit te steken en er een nieuwe graszode in te leggen. Als er echter sprake is van veel kale plekken in het gazon, bijvoorbeeld door droogte of larven, dan is het verstandig om het gazon te laten verticuteren, door te zaaien of zelfs volledig opnieuw aan te leggen.

Heb je veel kale plekken in het gazon door droogte, larven of verbranding? Lees in onze blog ‘Hoe kan ik mijn gazon opknappen’ hoe je dat doet. Binnen een paar weken is het gazon weer als nieuw!