Glad, strak en gezond
Ik dacht dat graszoden leggen ongeveer hetzelfde zou gaan als behangen, maar niets is minder waar. Je werkt niet van de ene naar de andere kant, maar legt eerst een kader en vult het dan op naar binnen toe. Waarom het zo is weet ik niet, maar deze werkwijze zou uitdrogen van de graszoden tegengaan. Terwijl de mannen hard aan het werk zijn om graszoden te snijden (dat doen ze gewoon met de hand, met een groot soort broodmes), vraag ik waar de graszoden vandaan komen. Ze worden gekweekt op schrale zandgrond, wordt me uitgelegd; dit zorgt ervoor dat de worteltjes zich snel kunnen ontwikkelen. Andere benamingen zijn grasrollen of grasmatten, ze komen van kweekvelden. Als ik wil roepen dat het vast niet de bedoeling is dat iemand de wals het gazon op sleurt, zegt een van de mannen lachend dat dat júist de bedoeling is.
Met de wals kunnen ze de graszoden namelijk goed aandrukken, zodat ze snel hechten aan de ondergrond. Zo leer je nog eens wat.
Eindelijk, we hebben weer een gazon!
Terwijl ik zit bedenken hoe ik straks onze jonge hond van het sappige gras weghoud, wordt ik tot de realiteit geroepen door een van de mannen. Het gazon is een feit, en wat is het mooi geworden! Nu moet snel de sproeier aan gedurende een paar uur, dat moeten we de komende tijd elke dag doen. Makkie, het echte werk komt pas over tien dagen als we voor het eerst mogen…uhm, moeten maaien. Maar dat is pas over tien dagen, we gaan vanaf nu vooral genieten van ons prachtige grasveld!