Graszoden vanaf € 2,40 per m² Prijzen

Gazon onderhoud

Onderhoud gazon: bemesten, verticuteren, kalken, sproeien, mos bestrijden, maaien….

Een graszode bestaat uit levend materiaal en vraagt daarom om een goede verzorging.

Maaien

Hoe vaak kunt u het beste maaien?

Een gazon moet gemaaid worden als de hoogte van het gras dubbel zo hoog is dan wanneer het net gemaaid is. In de praktijk komt het erop neer dat u in de groeitijd één tot twee keer per week moet maaien.

Maait u minder vaak dan wordt het gras te lang en gaat het maaien veel moeilijker. Bovendien kunt u het afgemaaide gras niet laten liggen, omdat er door het laagje gras geen licht en lucht bij uw gazon kan komen. Waardevolle voedingsstoffen gaan verloren waardoor het gazon uitgeput raakt.

Een bijkomend voordeel van regelmatig maaien is een mooie en gesloten grasmat. Onkruid en mos krijgen veel minder kans! Maai het gazon op 3 à 4 cm hoogte.

Bemesten

De grootste fout die wordt gemaakt, is het niet op tijd geven van voldoende voeding. Veel mensen denken dat ze dan te vaak moeten maaien. Ook wordt wel eens gedacht dat de voeding die bij aanleg is gegeven in de vorm van compost of bemeste tuinaarde voldoende is voor een jarenlang mooi gazon. Dit is niet waar.

Wij raden u aan onderstaande bemestingstabel te volgen:

Maand Soort bemesting Hoeveelheid en frequentie
Januari Korrelkalk Dosering zie verpakking
Februari - Maart Marathon Repair & Preseed 7-13-9 + 2,5 MgO Eenmalig 2 tot 2,5 kg per 100m²
April - Augustus Marathon Spring 16-4-8 + 2 MgO + Fe Om de 2 – 3 maanden 2 tot 2,5 kg per 100m²
September - November Marathon Autumn 7-0-21 + 2 MgO + Fe Een tot twee maal 2 tot 2,5 kg per 100m²

Bovengenoemde meststoffen zijn langwerkende meststoffen. Het geeft het gras snel een donkergroene kleur. Verder zorgt het voor een rustige groei zonder pieken waardoor u minder vaak hoeft te maaien. Voor meer info zie de pagina Bemesting Prijzen.

Sproeien

Bij droogte 1 à 2 keer per week ’s avonds sproeien. Voor de wortelontwikkeling is het beter enkele keren per week een paar uur achter elkaar te sproeien, dan heel vaak kort te sproeien.

Het weer van vandaag

Het weer van vandaag

Bron: BuienRadar.NL

PlaatsTemperatuurRegenType
Arnhem2.0 ℃- mm p.u.
De Bilt2.6 ℃- mm p.u.
Eindhoven2.2 ℃- mm p.u.
Gilze Rijen2.2 ℃- mm p.u.
Volkel2.2 ℃- mm p.u.

Vandaag en in het weekend is het waterkoud en heeft de bewolking duidelijk de overhand. Toch kan hier en daar ook de zon even te zien zijn. Morgen valt er in het noorden enige regen.

Vandaag en in het weekend is het waterkoud en heeft de bewolking duidelijk de overhand. Toch kan hier en daar ook de zon even te zien zijn. Morgen valt er alleen in het noorden enige tijd regen. Vandaag is het overwegend bewolkt met in het oosten soms wat zon en blijft het vrijwel droog. Vanochtend was het 2 graden in het zuidoosten en bijna 6 graden in Zeeland. In de loop van de ochtend loopt de temperatuur langzaam op. Er waait een matige en aan zee tot vrij krachtig toenemende noordoostenwind.Vanmiddag houden we veel bewolking met (vooral in het oosten) af en toe zon en blijft het vrijwel droog. Er waait een matige en aan zee (vrij) krachtige noordoostenwind. De temperatuur komt uit op 6 of 7 graden.Vanavond en vannacht wisselen wolkenvelden en opklaringen elkaar af en blijft het droog. In het noorden en noordoosten is het bewolkt en daar trekt in de loop van de nacht een regengebied uit Duitsland binnen. Het koelt af naar 4 graden in het noorden en naar dichtbij het vriespunt in het zuiden. Vooral in het zuiden kan het aan de grond tot lichte vorst komen. Verder staat er nauwelijks wind.Morgen is het bewolkt met in het (uiterste) noorden nog lange tijd regen. In het zuiden komt ook af en toe de zon tevoorschijn en daar blijft het droog. Tijdens de Sinterklaasintocht is het waterkoud met in de middag een temperatuur van 6 of 7 graden. Er staat een zwakke tot matige zuiden- tot zuidwestenwind. In de middag neemt de wind in het noordelijk kustgebied tot vrij krachtig. De dagen erna blijft het nog een aantal dagen vrij koud. Zondag laat de zon zich af en toe zien, in de loop van de dag neemt de bewolking vanuit het oosten toe, maar waarschijnlijk blijft het tot de avond op veel plaatsen droog. Op maandag is het bewolkt en zijn er perioden met regen. Dinsdag en woensdag zijn vrijwel droge dagen met af en toe zon. In de middag wordt het 6 tot 8 graden. In de nacht kan het soms tot vorst (aan de grond) komen. 

Verticuteren

Het is aan te bevelen minimaal één keer per jaar de grasmat uit te kammen (verticuteren). Licht, lucht en water dringen makkelijker door en wortels krijgen meer ruimte om te groeien. Al het oude dode materiaal wordt er uitgehaald; de grasmat wordt geheel gereinigd.

Mos bestrijden

Mos ontstaat in uw gazon door o.a. zure grond, te kort maaien, tekort aan voedingsstoffen en/of zich ophopend vocht bv. schaduw van bomen en muren. Mos bestrijden is een moeilijke klus, maar met een mosdoder en verticuteren komt u al een heel eind met bestrijden. Daarna is het zaak uw gras zo spoedig mogelijk weer in conditie te brengen door bemesten, beluchten en maaien.