Graszoden vanaf € 2,40 per m² Prijzen

Gazon onderhoud

Onderhoud gazon: bemesten, verticuteren, kalken, sproeien, mos bestrijden, maaien….

Een graszode bestaat uit levend materiaal en vraagt daarom om een goede verzorging.

Maaien

Hoe vaak kunt u het beste maaien?

Een gazon moet gemaaid worden als de hoogte van het gras dubbel zo hoog is dan wanneer het net gemaaid is. In de praktijk komt het erop neer dat u in de groeitijd één tot twee keer per week moet maaien.

Maait u minder vaak dan wordt het gras te lang en gaat het maaien veel moeilijker. Bovendien kunt u het afgemaaide gras niet laten liggen, omdat er door het laagje gras geen licht en lucht bij uw gazon kan komen. Waardevolle voedingsstoffen gaan verloren waardoor het gazon uitgeput raakt.

Een bijkomend voordeel van regelmatig maaien is een mooie en gesloten grasmat. Onkruid en mos krijgen veel minder kans! Maai het gazon op 3 à 4 cm hoogte.

Bemesten

De grootste fout die wordt gemaakt, is het niet op tijd geven van voldoende voeding. Veel mensen denken dat ze dan te vaak moeten maaien. Ook wordt wel eens gedacht dat de voeding die bij aanleg is gegeven in de vorm van compost of bemeste tuinaarde voldoende is voor een jarenlang mooi gazon. Dit is niet waar.

Wij raden u aan onderstaande bemestingstabel te volgen:

Maand Soort bemesting Hoeveelheid en frequentie
Januari Korrelkalk Dosering zie verpakking
Februari - Maart Marathon Repair & Preseed 7-13-9 + 2,5 MgO Eenmalig 2 tot 2,5 kg per 100m²
April - Augustus Marathon Spring 16-4-8 + 2 MgO + Fe Om de 2 – 3 maanden 2 tot 2,5 kg per 100m²
September - November Marathon Autumn 7-0-21 + 2 MgO + Fe Een tot twee maal 2 tot 2,5 kg per 100m²

Bovengenoemde meststoffen zijn langwerkende meststoffen. Het geeft het gras snel een donkergroene kleur. Verder zorgt het voor een rustige groei zonder pieken waardoor u minder vaak hoeft te maaien. Voor meer info zie de pagina Bemesting Prijzen.

Sproeien

Bij droogte 1 à 2 keer per week ’s avonds sproeien. Voor de wortelontwikkeling is het beter enkele keren per week een paar uur achter elkaar te sproeien, dan heel vaak kort te sproeien.

Het weer van vandaag

Het weer van vandaag

Bron: BuienRadar.NL

PlaatsTemperatuurRegenType
Arnhem5.8 ℃- mm p.u.
De Bilt5.5 ℃- mm p.u.
Eindhoven5.8 ℃- mm p.u.
Gilze Rijen8.1 ℃- mm p.u.
Volkel5.7 ℃- mm p.u.

Door de komst van een groot hogedrukgebied is het rustig herfstweer. Er zijn veel opklaringen waardoor het 's nachts behoorlijk afkoelt maar overdag ook weer opwarmt.

De barometerstand staat bijzonder hoog. De luchtdruk liep namelijk op tot bijna 1040 hPa. In september is zo’n hoge barometerstand in het verleden slechts op een enkele dag voorgekomen. Dankzij het krachtige hogedrukgebied is het rustig en droog weer.Vannacht is het over het algemeen zo goed als onbewolkt. De temperatuur daalt in de noordelijke regio’s naar 10 graden, in het zuidoosten koelt het af naar 1 graden met kans op vorst aan de grond. In het zuiden kan het een beetje nevelig worden. De wind waait uit het zuiden en is zwak tot matig. In het Waddengebied waait de wind uit het zuidwesten, aantrekkend tot vrij krachtig of krachtig.Woensdag belooft een droge en zonnige dag te worden. Later op de middag trekken er over het noordelijk kustgebied wel enkele wolkenvelden. De middagtemperatuur komt uit op een graad of 18. Qua wind zijn er landelijk gezien grote verschillen; in het noorden staat een matige tot (vrij) krachtige zuidwester (op de Wadden zelfs 7 Bft), terwijl in het zuiden slechts een zwakke bries waait.De dagen daarna is het overwegend droog en laat de zon zich geregeld zien. Donderdag belooft met maxima rond 20 graden de warmste dag van de week te worden. Ook maakt de zon die dag overuren. Vanaf vrijdag is het met 15 graden weer gedaan met de warmte en raakt het ook wat meer bewolkt.

Verticuteren

Het is aan te bevelen minimaal één keer per jaar de grasmat uit te kammen (verticuteren). Licht, lucht en water dringen makkelijker door en wortels krijgen meer ruimte om te groeien. Al het oude dode materiaal wordt er uitgehaald; de grasmat wordt geheel gereinigd.

Mos bestrijden

Mos ontstaat in uw gazon door o.a. zure grond, te kort maaien, tekort aan voedingsstoffen en/of zich ophopend vocht bv. schaduw van bomen en muren. Mos bestrijden is een moeilijke klus, maar met een mosdoder en verticuteren komt u al een heel eind met bestrijden. Daarna is het zaak uw gras zo spoedig mogelijk weer in conditie te brengen door bemesten, beluchten en maaien.