Graszoden vanaf € 2,40 per m² Prijzen

Gazon onderhoud

Onderhoud gazon: bemesten, verticuteren, kalken, sproeien, mos bestrijden, maaien….

Een graszode bestaat uit levend materiaal en vraagt daarom om een goede verzorging.

Maaien

Hoe vaak kunt u het beste maaien?

Een gazon moet gemaaid worden als de hoogte van het gras dubbel zo hoog is dan wanneer het net gemaaid is. In de praktijk komt het erop neer dat u in de groeitijd één tot twee keer per week moet maaien.

Maait u minder vaak dan wordt het gras te lang en gaat het maaien veel moeilijker. Bovendien kunt u het afgemaaide gras niet laten liggen, omdat er door het laagje gras geen licht en lucht bij uw gazon kan komen. Waardevolle voedingsstoffen gaan verloren waardoor het gazon uitgeput raakt.

Een bijkomend voordeel van regelmatig maaien is een mooie en gesloten grasmat. Onkruid en mos krijgen veel minder kans! Maai het gazon op 3 à 4 cm hoogte.

Bemesten

De grootste fout die wordt gemaakt, is het niet op tijd geven van voldoende voeding. Veel mensen denken dat ze dan te vaak moeten maaien. Ook wordt wel eens gedacht dat de voeding die bij aanleg is gegeven in de vorm van compost of bemeste tuinaarde voldoende is voor een jarenlang mooi gazon. Dit is niet waar.

Wij raden u aan onderstaande bemestingstabel te volgen:

Maand Soort bemesting Hoeveelheid en frequentie
Januari Korrelkalk Dosering zie verpakking
Februari - Maart Marathon Repair & Preseed 7-13-9 + 2,5 MgO Eenmalig 2 tot 2,5 kg per 100m²
April - Augustus Marathon Spring 16-4-8 + 2 MgO + Fe Om de 2 – 3 maanden 2 tot 2,5 kg per 100m²
September - November Marathon Autumn 7-0-21 + 2 MgO + Fe Een tot twee maal 2 tot 2,5 kg per 100m²

Bovengenoemde meststoffen zijn langwerkende meststoffen. Het geeft het gras snel een donkergroene kleur. Verder zorgt het voor een rustige groei zonder pieken waardoor u minder vaak hoeft te maaien. Voor meer info zie de pagina Bemesting Prijzen.

Sproeien

Bij droogte 1 à 2 keer per week ’s avonds sproeien. Voor de wortelontwikkeling is het beter enkele keren per week een paar uur achter elkaar te sproeien, dan heel vaak kort te sproeien.

Het weer van vandaag

Het weer van vandaag

Bron: BuienRadar.NL

PlaatsTemperatuurRegenType
Arnhem17.8 ℃- mm p.u.
De Bilt16.6 ℃- mm p.u.
Eindhoven18.1 ℃- mm p.u.
Gilze Rijen18.0 ℃- mm p.u.
Volkel17.7 ℃- mm p.u.

In het weekend zien we een wisselend weerbeeld met aangename temperaturen. Volgende week wordt een wisselvallig weertype verwacht met af en toe regen of een bui. De temperatuur doet dan een forse stap terug!

In het weekend zien we een wisselend weerbeeld met aangename temperaturen. Volgende week wordt wisselvalliger en gaat de temperatuur flink naar beneden!Vanavond zijn er eerst nog brede opklaringen. Vannacht raakt het vanuit het noordwesten weer bewolkt. Alleen in het noorden kan er een spatje regen vallen. De temperatuur daalt naar 10 graden.  Morgen wordt een dag met veel bewolking. Vooral in het zuiden schijnt de zon 's middags wat vaker. In de avond gaat het in het noordwesten al regenen. Het wordt 17 graden in het noordwestelijk kustgebied tot 22 graden in het zuidoosten. De zuidwestenwind neemt toe tot matig en aan zee tot (vrij) krachtig. De dagen erna is het aan de wisselvallige en koele kant. Er valt af en toe regen of een bui en tussendoor is er ruimte voor de zon. Het is echt niet alleen maar kommer en kwel, zo verloopt de woensdag vriendelijk met geregeld zon en blijft het zo goed als droog. Het kwik gaat wel een stuk omlaag: woensdag wordt het nog maar 12 tot 15 graden. 

Verticuteren

Het is aan te bevelen minimaal één keer per jaar de grasmat uit te kammen (verticuteren). Licht, lucht en water dringen makkelijker door en wortels krijgen meer ruimte om te groeien. Al het oude dode materiaal wordt er uitgehaald; de grasmat wordt geheel gereinigd.

Mos bestrijden

Mos ontstaat in uw gazon door o.a. zure grond, te kort maaien, tekort aan voedingsstoffen en/of zich ophopend vocht bv. schaduw van bomen en muren. Mos bestrijden is een moeilijke klus, maar met een mosdoder en verticuteren komt u al een heel eind met bestrijden. Daarna is het zaak uw gras zo spoedig mogelijk weer in conditie te brengen door bemesten, beluchten en maaien.