Graszoden vanaf € 2,60 per m² Prijzen

Gazon onderhoud

Onderhoud gazon: bemesten, verticuteren, kalken, sproeien, mos bestrijden, maaien….

Een graszode bestaat uit levend materiaal en vraagt daarom om een goede verzorging.

Maaien

Hoe vaak kunt u het beste maaien?

Een gazon moet gemaaid worden als de hoogte van het gras dubbel zo hoog is dan wanneer het net gemaaid is. In de praktijk komt het erop neer dat u in de groeitijd één tot twee keer per week moet maaien.

Maait u minder vaak dan wordt het gras te lang en gaat het maaien veel moeilijker. Bovendien kunt u het afgemaaide gras niet laten liggen, omdat er door het laagje gras geen licht en lucht bij uw gazon kan komen. Waardevolle voedingsstoffen gaan verloren waardoor het gazon uitgeput raakt.

Een bijkomend voordeel van regelmatig maaien is een mooie en gesloten grasmat. Onkruid en mos krijgen veel minder kans! Maai het gazon op 3 à 4 cm hoogte.

Bemesten

De grootste fout die wordt gemaakt, is het niet op tijd geven van voldoende voeding. Veel mensen denken dat ze dan te vaak moeten maaien. Ook wordt wel eens gedacht dat de voeding die bij aanleg is gegeven in de vorm van compost of bemeste tuinaarde voldoende is voor een jarenlang mooi gazon. Dit is niet waar.

Wij raden u aan onderstaande bemestingstabel te volgen:

Maand Soort bemesting Hoeveelheid en frequentie
Januari Korrelkalk Dosering zie verpakking
Februari - Maart Marathon Repair & Preseed 7-13-9 + 2,5 MgO Eenmalig 2 tot 2,5 kg per 100m²
April - Augustus Marathon Spring 16-4-8 + 2 MgO + Fe Om de 2 – 3 maanden 2 tot 2,5 kg per 100m²
September - November Marathon Autumn 7-0-21 + 2 MgO + Fe Een tot twee maal 2 tot 2,5 kg per 100m²

Bovengenoemde meststoffen zijn langwerkende meststoffen. Het geeft het gras snel een donkergroene kleur. Verder zorgt het voor een rustige groei zonder pieken waardoor u minder vaak hoeft te maaien. Voor meer info zie de pagina Bemesting Prijzen.

Sproeien

Bij droogte 1 à 2 keer per week ’s avonds sproeien. Voor de wortelontwikkeling is het beter enkele keren per week een paar uur achter elkaar te sproeien, dan heel vaak kort te sproeien.

Het weer van vandaag

Het weer van vandaag

Bron: BuienRadar.NL

PlaatsTemperatuurRegenType
Arnhem5.1 ℃- mm p.u.
De Bilt5.9 ℃- mm p.u.
Eindhoven4.9 ℃- mm p.u.
Gilze Rijen5.1 ℃- mm p.u.
Volkel4.9 ℃- mm p.u.

De zon maakt langzaam plaats voor steeds meer bewolking. In het weekend krijgen we op zaterdag veel wind en zondagochtend is het kletsnat.

De zon maakt langzaam plaats voor steeds meer bewolking. In het weekend krijgen we op zaterdag veel wind en zondagochtend is het kletsnat. Vanmiddag zijn er perioden met zon en in de loop van de middag neemt de bewolking vanuit het westen toe. Het wordt 9 of 10 graden. De westen- tot zuidwestenwind waait matig tot vrij krachtig en aan zee krachtig. In het Waddengebied krachtig of hard.Vanavond en vannacht raakt het verder bewolkt, maar in het zuidoosten zijn nog opklaringen aanwezig. In het noorden kan soms lichte regen of motregen vallen. Het koelt niet verder af dan 5 graden in het zuidoosten en 9 graden in het noordwesten. Het blijft stevig doorwaaien; langs de kust staat een krachtig of harde en in het Waddengebied harde tot stormachtige zuidwestenwind. Langs de kust bestaat er kans op zware windstoten tot 90 km/u.Morgen is het bewolkt met vanuit het noordwesten af en toe lichte regen of motregen. Het blijft aanhoudend zacht met in de middag een temperatuur tussen 10 en 12 graden. De zuidwestenwind waait (vrij) krachtig en aan zee hard tot stormachtig, windkracht 5 tot 8. In de kustprovincies bestaat er kans op zware windstoten tussen 75 en 90 km/u. De dagen erna blijft het onbestendig en wordt het volgende week minder zacht. Op zondag passeert een storing met flink wat regen, in de loop van de middag wordt het vanuit het noordwesten droog. Volgende week vallen geregeld buien met vanaf woensdag ook kans op hagel en natte sneeuw. Eerst is het 8 tot 12 graden, woensdag is het een graad of 7. 

Verticuteren

Het is aan te bevelen minimaal één keer per jaar de grasmat uit te kammen (verticuteren). Licht, lucht en water dringen makkelijker door en wortels krijgen meer ruimte om te groeien. Al het oude dode materiaal wordt er uitgehaald; de grasmat wordt geheel gereinigd.

Mos bestrijden

Mos ontstaat in uw gazon door o.a. zure grond, te kort maaien, tekort aan voedingsstoffen en/of zich ophopend vocht bv. schaduw van bomen en muren. Mos bestrijden is een moeilijke klus, maar met een mosdoder en verticuteren komt u al een heel eind met bestrijden. Daarna is het zaak uw gras zo spoedig mogelijk weer in conditie te brengen door bemesten, beluchten en maaien.