Graszoden vanaf € 2,40 per m² Prijzen

Gazon onderhoud

Onderhoud gazon: bemesten, verticuteren, kalken, sproeien, mos bestrijden, maaien….

Een graszode bestaat uit levend materiaal en vraagt daarom om een goede verzorging.

Maaien

Hoe vaak kunt u het beste maaien?

Een gazon moet gemaaid worden als de hoogte van het gras dubbel zo hoog is dan wanneer het net gemaaid is. In de praktijk komt het erop neer dat u in de groeitijd één tot twee keer per week moet maaien.

Maait u minder vaak dan wordt het gras te lang en gaat het maaien veel moeilijker. Bovendien kunt u het afgemaaide gras niet laten liggen, omdat er door het laagje gras geen licht en lucht bij uw gazon kan komen. Waardevolle voedingsstoffen gaan verloren waardoor het gazon uitgeput raakt.

Een bijkomend voordeel van regelmatig maaien is een mooie en gesloten grasmat. Onkruid en mos krijgen veel minder kans! Maai het gazon op 3 à 4 cm hoogte.

Bemesten

De grootste fout die wordt gemaakt, is het niet op tijd geven van voldoende voeding. Veel mensen denken dat ze dan te vaak moeten maaien. Ook wordt wel eens gedacht dat de voeding die bij aanleg is gegeven in de vorm van compost of bemeste tuinaarde voldoende is voor een jarenlang mooi gazon. Dit is niet waar.

Wij raden u aan onderstaande bemestingstabel te volgen:

Maand Soort bemesting Hoeveelheid en frequentie
Januari Korrelkalk Dosering zie verpakking
Februari - Maart Marathon Repair & Preseed 7-13-9 + 2,5 MgO Eenmalig 2 tot 2,5 kg per 100m²
April - Augustus Marathon Spring 16-4-8 + 2 MgO + Fe Om de 2 – 3 maanden 2 tot 2,5 kg per 100m²
September - November Marathon Autumn 7-0-21 + 2 MgO + Fe Een tot twee maal 2 tot 2,5 kg per 100m²

Bovengenoemde meststoffen zijn langwerkende meststoffen. Het geeft het gras snel een donkergroene kleur. Verder zorgt het voor een rustige groei zonder pieken waardoor u minder vaak hoeft te maaien. Voor meer info zie de pagina Bemesting Prijzen.

Sproeien

Bij droogte 1 à 2 keer per week ’s avonds sproeien. Voor de wortelontwikkeling is het beter enkele keren per week een paar uur achter elkaar te sproeien, dan heel vaak kort te sproeien.

Het weer van vandaag

Het weer van vandaag

Bron: BuienRadar.NL

PlaatsTemperatuurRegenType
Arnhem-5.2 ℃- mm p.u.
De Bilt-3.0 ℃- mm p.u.
Eindhoven-3.3 ℃- mm p.u.
Gilze Rijen-2.2 ℃- mm p.u.
Volkel-2.5 ℃- mm p.u.

Nederland is aan het winteren. Vanochtend vriest het aanvankelijk op veel plaatsen enkele graden. Tijdens het weekeinde is dat, onder invloed van hogedruk boven Oost-Europa, eveneens het geval. Hier en daar daalt de temperatuur tot beneden -5 graden en dan is er sprake van matige vorst.

Nederland is aan het winteren. Vanochtend vriest het aanvankelijk op veel plaatsen enkele graden. Tijdens het weekeinde is dat, onder invloed van hogedruk boven Oost-Europa, eveneens het geval. Hier en daar daalt de temperatuur tot beneden -5 graden en dan is er sprake van matige vorst. Vanochtend komt in vooral het binnenland plaatselijk mist voor en in het noordoosten is nog een enkele winterse bui mogelijk. Verder is het tot laat in de ochtend op veel plaatsen glad vanwege bevriezing van natte weggedeelten. Voor de rest doet de zon goede zaken.Vanmiddag eveneens zonneschijn, maar van het westen uit drijft er gaandeweg wel meer sluierbewolking ons land binnen. De buienkans is echter klein. De maximumtemperaturen lopen uiteen van 2 tot 3 graden in het oosten en zuiden tot rond 5 graden in het westen. De wind waait zwak uit het westen.Vanavond en de komende nacht zijn er wolkenvelden (deels sluierwolken), maar ook opklaringen. De temperatuur daalt naar waarden tussen -2 in Zeeland en -6 graden in het noordoosten. Lokaal kan het nog glad zijn. De wind draait naar het zuidoosten en neemt toe tot matig, aan de kust vrij krachtig.Zaterdag verloopt in het grootste deel van het land droog met nu en dan zonneschijn. In de zuidelijke regio’s zijn de wolken dikker en kan er later op de middag en tijdens de avond wat (natte) sneeuw vallen. De middagtemperatuur blijft steken op een graad of 2. Voor het gevoel is het enkele graden kouder vanwege de matige zuidoostenwind.De dagen daarna duurt het winterse weer voort. In de nacht en ochtend vriest het licht tot matig: maandagochtend zijn minima tot -8 graden mogelijk. Verder is het droog en schijnt de zon geregeld. Vanaf dinsdag komt er meer bewolking en neemt de kans op lichte neerslag toe.

Verticuteren

Het is aan te bevelen minimaal één keer per jaar de grasmat uit te kammen (verticuteren). Licht, lucht en water dringen makkelijker door en wortels krijgen meer ruimte om te groeien. Al het oude dode materiaal wordt er uitgehaald; de grasmat wordt geheel gereinigd.

Mos bestrijden

Mos ontstaat in uw gazon door o.a. zure grond, te kort maaien, tekort aan voedingsstoffen en/of zich ophopend vocht bv. schaduw van bomen en muren. Mos bestrijden is een moeilijke klus, maar met een mosdoder en verticuteren komt u al een heel eind met bestrijden. Daarna is het zaak uw gras zo spoedig mogelijk weer in conditie te brengen door bemesten, beluchten en maaien.