Graszoden vanaf € 2,40 per m² Prijzen

Gazon onderhoud

Onderhoud gazon: bemesten, verticuteren, kalken, sproeien, mos bestrijden, maaien….

Een graszode bestaat uit levend materiaal en vraagt daarom om een goede verzorging.

Maaien

Hoe vaak kunt u het beste maaien?

Een gazon moet gemaaid worden als de hoogte van het gras dubbel zo hoog is dan wanneer het net gemaaid is. In de praktijk komt het erop neer dat u in de groeitijd één tot twee keer per week moet maaien.

Maait u minder vaak dan wordt het gras te lang en gaat het maaien veel moeilijker. Bovendien kunt u het afgemaaide gras niet laten liggen, omdat er door het laagje gras geen licht en lucht bij uw gazon kan komen. Waardevolle voedingsstoffen gaan verloren waardoor het gazon uitgeput raakt.

Een bijkomend voordeel van regelmatig maaien is een mooie en gesloten grasmat. Onkruid en mos krijgen veel minder kans! Maai het gazon op 3 à 4 cm hoogte.

Bemesten

De grootste fout die wordt gemaakt, is het niet op tijd geven van voldoende voeding. Veel mensen denken dat ze dan te vaak moeten maaien. Ook wordt wel eens gedacht dat de voeding die bij aanleg is gegeven in de vorm van compost of bemeste tuinaarde voldoende is voor een jarenlang mooi gazon. Dit is niet waar.

Wij raden u aan onderstaande bemestingstabel te volgen:

Maand Soort bemesting Hoeveelheid en frequentie
Januari Korrelkalk Dosering zie verpakking
Februari - Maart Marathon Repair & Preseed 7-13-9 + 2,5 MgO Eenmalig 2 tot 2,5 kg per 100m²
April - Augustus Marathon Spring 16-4-8 + 2 MgO + Fe Om de 2 – 3 maanden 2 tot 2,5 kg per 100m²
September - November Marathon Autumn 7-0-21 + 2 MgO + Fe Een tot twee maal 2 tot 2,5 kg per 100m²

Bovengenoemde meststoffen zijn langwerkende meststoffen. Het geeft het gras snel een donkergroene kleur. Verder zorgt het voor een rustige groei zonder pieken waardoor u minder vaak hoeft te maaien. Voor meer info zie de pagina Bemesting Prijzen.

Sproeien

Bij droogte 1 à 2 keer per week ’s avonds sproeien. Voor de wortelontwikkeling is het beter enkele keren per week een paar uur achter elkaar te sproeien, dan heel vaak kort te sproeien.

Het weer van vandaag

Het weer van vandaag

Bron: BuienRadar.NL

PlaatsTemperatuurRegenType
Arnhem10.9 ℃- mm p.u.
De Bilt10.3 ℃- mm p.u.
Eindhoven10.1 ℃- mm p.u.
Gilze Rijen11.2 ℃- mm p.u.
Volkel10.9 ℃- mm p.u.

Na even te hebben kunnen genieten van droog, zonnig en zacht weer, heeft de zon vandaag weer pauze. Helemaal droog blijft het vandaag ook niet. De zondag doet daarentegen zijn naam weer volledig eer aan!

Na het regionaal stralende voorjaarsweer van gistermiddag doen we vandaag een paar stappen terug. Tot in de middag is het bewolkt en kortstondig kan er wat (mot)regen vallen. Later vanmiddag klaart het in het noorden op. De zondag doet zijn naam weer eer aan!Vanmiddag bereiken opklaringen het noorden van het land. Elders is het grotendeels bewolkt. Plaatselijk is er kans op een spatje (mot)regen. De maxima lopen uiteen van een graad of 10 in het noorden tot lokaal 13 graden in het zuiden. De wind draait naar noordelijke richtingen en voert minder warme lucht aan. Vanavond en vannacht blijft het in het zuiden bewolkt en nevelig. Daar kan plaatselijk ook nog een spatje (mot)regen vallen. In de rest van het land is het, op een enkele mistbank na, grotendeels helder. Het koelt af naar zo'n 5 graden in het bewolkte zuiden tot -2 graden, bij opklaringen, landinwaarts. De noordenwind is zwak tot matig.Zondag doet zijn naam eer aan, want de laatste wolkenvelden verlaten het zuiden en uiteindelijk doet de zon overal goede zaken. Het wordt een graad of 11. De wind waait meest matig uit het westen tot noordwesten. In de avond komt er aan de kust meer wind te staan.De dagen erna hebben een wisselend weerbeeld. Maandag verloopt winderig en kunnen er buien vallen met mogelijk wat hagel. Daarna zijn de neerslagkansen klein. Wolkenvelden en zonneschijn wisselen elkaar af. Met maximaal 9 tot 10 graden in de middag, is het aanvankelijk iets aan de frisse kant. Later in de week stijgt het kwik naar zo'n 13 graden.

Verticuteren

Het is aan te bevelen minimaal één keer per jaar de grasmat uit te kammen (verticuteren). Licht, lucht en water dringen makkelijker door en wortels krijgen meer ruimte om te groeien. Al het oude dode materiaal wordt er uitgehaald; de grasmat wordt geheel gereinigd.

Mos bestrijden

Mos ontstaat in uw gazon door o.a. zure grond, te kort maaien, tekort aan voedingsstoffen en/of zich ophopend vocht bv. schaduw van bomen en muren. Mos bestrijden is een moeilijke klus, maar met een mosdoder en verticuteren komt u al een heel eind met bestrijden. Daarna is het zaak uw gras zo spoedig mogelijk weer in conditie te brengen door bemesten, beluchten en maaien.