Graszoden vanaf € 2,40 per m² Prijzen

Gazon onderhoud

Onderhoud gazon: bemesten, verticuteren, kalken, sproeien, mos bestrijden, maaien….

Een graszode bestaat uit levend materiaal en vraagt daarom om een goede verzorging.

Maaien

Hoe vaak kunt u het beste maaien?

Een gazon moet gemaaid worden als de hoogte van het gras dubbel zo hoog is dan wanneer het net gemaaid is. In de praktijk komt het erop neer dat u in de groeitijd één tot twee keer per week moet maaien.

Maait u minder vaak dan wordt het gras te lang en gaat het maaien veel moeilijker. Bovendien kunt u het afgemaaide gras niet laten liggen, omdat er door het laagje gras geen licht en lucht bij uw gazon kan komen. Waardevolle voedingsstoffen gaan verloren waardoor het gazon uitgeput raakt.

Een bijkomend voordeel van regelmatig maaien is een mooie en gesloten grasmat. Onkruid en mos krijgen veel minder kans! Maai het gazon op 3 à 4 cm hoogte.

Bemesten

De grootste fout die wordt gemaakt, is het niet op tijd geven van voldoende voeding. Veel mensen denken dat ze dan te vaak moeten maaien. Ook wordt wel eens gedacht dat de voeding die bij aanleg is gegeven in de vorm van compost of bemeste tuinaarde voldoende is voor een jarenlang mooi gazon. Dit is niet waar.

Wij raden u aan onderstaande bemestingstabel te volgen:

Maand Soort bemesting Hoeveelheid en frequentie
Januari Korrelkalk Dosering zie verpakking
Februari - Maart Marathon Repair & Preseed 7-13-9 + 2,5 MgO Eenmalig 2 tot 2,5 kg per 100m²
April - Augustus Marathon Spring 16-4-8 + 2 MgO + Fe Om de 2 – 3 maanden 2 tot 2,5 kg per 100m²
September - November Marathon Autumn 7-0-21 + 2 MgO + Fe Een tot twee maal 2 tot 2,5 kg per 100m²

Bovengenoemde meststoffen zijn langwerkende meststoffen. Het geeft het gras snel een donkergroene kleur. Verder zorgt het voor een rustige groei zonder pieken waardoor u minder vaak hoeft te maaien. Voor meer info zie de pagina Bemesting Prijzen.

Sproeien

Bij droogte 1 à 2 keer per week ’s avonds sproeien. Voor de wortelontwikkeling is het beter enkele keren per week een paar uur achter elkaar te sproeien, dan heel vaak kort te sproeien.

Het weer van vandaag

Het weer van vandaag

Bron: BuienRadar.NL

PlaatsTemperatuurRegenType
Arnhem11.8 ℃- mm p.u.
De Bilt10.3 ℃- mm p.u.
Eindhoven14.6 ℃- mm p.u.
Gilze Rijen13.2 ℃- mm p.u.
Volkel10.4 ℃- mm p.u.

Het slotakkoord van de astronomische zomer ziet er zomers warm uit. Maandag begint de herfst en het weer gaat daar volgende week helemaal in mee.

Maandag begint de astronomische herfst en het weer gaat daar volledig in mee. Tot die tijd zomert het gewoon nog even door, en hoe! Haal die zwemspullen maar weer even tevoorschijn.Vanavond in het noorden nog eerst nog wolkenvelden. Vannacht is het overal helder. In het noordoosten waar het nauwelijks waait kan lokaal mist ontstaan, in de rest van het land is de kans op mist klein. Het koelt af naar 6 graden in het oosten en 12 graden aan zee. De oostenwind is zwak tot matig.Zaterdag is het zonovergoten en droog. De maxima lopen uiteen van 20 graden op de Wadden tot een zomerse 25 graden in het zuiden. Er staat een zwakke tot matige en aan zee vrij krachtige oosten- tot zuidoostenwind. Zondag is er opnieuw veel ruimte voor de zon maar in de loop van de dag verschijnt er vanuit het zuidwesten wat meer bewolking. Tegen het einde van de middag/begin van de avond drijven er vanuit het zuidwesten regen- en onweersbuien het land binnen. Het wordt 22 graden op de Wadden en maar liefst 27 graden in Limburg. Er staat een zwak tot matige zuidoostenwind.   Volgende week past het weer zich helemaal aan aan het seizoen. Het wordt herfstachtig, dus ga maar vast opzoek naar een paraplu. Het wordt wisselvallig en met 18 graden weer wat frisser.

Verticuteren

Het is aan te bevelen minimaal één keer per jaar de grasmat uit te kammen (verticuteren). Licht, lucht en water dringen makkelijker door en wortels krijgen meer ruimte om te groeien. Al het oude dode materiaal wordt er uitgehaald; de grasmat wordt geheel gereinigd.

Mos bestrijden

Mos ontstaat in uw gazon door o.a. zure grond, te kort maaien, tekort aan voedingsstoffen en/of zich ophopend vocht bv. schaduw van bomen en muren. Mos bestrijden is een moeilijke klus, maar met een mosdoder en verticuteren komt u al een heel eind met bestrijden. Daarna is het zaak uw gras zo spoedig mogelijk weer in conditie te brengen door bemesten, beluchten en maaien.