Graszoden vanaf € 2,40 per m² Prijzen

Gazon onderhoud

Onderhoud gazon: bemesten, verticuteren, kalken, sproeien, mos bestrijden, maaien….

Een graszode bestaat uit levend materiaal en vraagt daarom om een goede verzorging.

Maaien

Hoe vaak kunt u het beste maaien?

Een gazon moet gemaaid worden als de hoogte van het gras dubbel zo hoog is dan wanneer het net gemaaid is. In de praktijk komt het erop neer dat u in de groeitijd één tot twee keer per week moet maaien.

Maait u minder vaak dan wordt het gras te lang en gaat het maaien veel moeilijker. Bovendien kunt u het afgemaaide gras niet laten liggen, omdat er door het laagje gras geen licht en lucht bij uw gazon kan komen. Waardevolle voedingsstoffen gaan verloren waardoor het gazon uitgeput raakt.

Een bijkomend voordeel van regelmatig maaien is een mooie en gesloten grasmat. Onkruid en mos krijgen veel minder kans! Maai het gazon op 3 à 4 cm hoogte.

Bemesten

De grootste fout die wordt gemaakt, is het niet op tijd geven van voldoende voeding. Veel mensen denken dat ze dan te vaak moeten maaien. Ook wordt wel eens gedacht dat de voeding die bij aanleg is gegeven in de vorm van compost of bemeste tuinaarde voldoende is voor een jarenlang mooi gazon. Dit is niet waar.

Wij raden u aan onderstaande bemestingstabel te volgen:

Maand Soort bemesting Hoeveelheid en frequentie
Januari Korrelkalk Dosering zie verpakking
Februari - Maart Marathon Repair & Preseed 7-13-9 + 2,5 MgO Eenmalig 2 tot 2,5 kg per 100m²
April - Augustus Marathon Spring 16-4-8 + 2 MgO + Fe Om de 2 – 3 maanden 2 tot 2,5 kg per 100m²
September - November Marathon Autumn 7-0-21 + 2 MgO + Fe Een tot twee maal 2 tot 2,5 kg per 100m²

Bovengenoemde meststoffen zijn langwerkende meststoffen. Het geeft het gras snel een donkergroene kleur. Verder zorgt het voor een rustige groei zonder pieken waardoor u minder vaak hoeft te maaien. Voor meer info zie de pagina Bemesting Prijzen.

Sproeien

Bij droogte 1 à 2 keer per week ’s avonds sproeien. Voor de wortelontwikkeling is het beter enkele keren per week een paar uur achter elkaar te sproeien, dan heel vaak kort te sproeien.

Het weer van vandaag

Het weer van vandaag

Bron: BuienRadar.NL

PlaatsTemperatuurRegenType
Arnhem8.6 ℃- mm p.u.
De Bilt9.5 ℃- mm p.u.
Eindhoven9.5 ℃- mm p.u.
Gilze Rijen10.3 ℃- mm p.u.
Volkel9.7 ℃- mm p.u.

Het is vannacht droog en lokaal ontstaan mist of mistbanken. Woensdag belooft een aardige dag te worden met zonnige perioden.

We laten de koele periode achter ons en de komende dagen wordt het op veel plaatsen meer dan 20 graden. Ook krijgt de zon meer speelruimte. Van stabiel zomerweer kunnen we echter niet spreken, aangezien op meerdere dagen kans is op een lokale bui. Vannacht zijn er opklaringen, maar hier en daar ook wat wolken. De meeste bewolking komt in het oosten en noordoosten voor. Plaatselijk wordt het zicht slechter door mist(banken). De minima lopen uiteen van 14 graden vlak aan zee tot 8 graden in het midden van het land. De wind is zwak en veranderlijk.Woensdag lossen de mistbanken op en volgen perioden met zon. In een groot deel van het land verloopt de dag droog. Alleen in het noorden kan in de loop van de middag een bui ontstaan. De maxima lopen uiteen van 21 graden aan de kust, 23 in het midden tot 25 graden in het zuidoosten. De wind is zwak en veranderlijk qua richting. Later in de middag kan aan de westkust een zeewind opsteken.De dagen daarna is het vrij warm. De temperatuur komt aanvankelijk op zo’n 23 graden uit: in het weekeinde en daarna zijn zomerse maxima van 25 graden en hoger mogelijk. Het weerbeeld kenmerkt zich door nu en dan zon. Er komen echter ook buien tot ontwikkeling. Op de korte termijn is dat vooral donderdag en zaterdag het geval. 

Verticuteren

Het is aan te bevelen minimaal één keer per jaar de grasmat uit te kammen (verticuteren). Licht, lucht en water dringen makkelijker door en wortels krijgen meer ruimte om te groeien. Al het oude dode materiaal wordt er uitgehaald; de grasmat wordt geheel gereinigd.

Mos bestrijden

Mos ontstaat in uw gazon door o.a. zure grond, te kort maaien, tekort aan voedingsstoffen en/of zich ophopend vocht bv. schaduw van bomen en muren. Mos bestrijden is een moeilijke klus, maar met een mosdoder en verticuteren komt u al een heel eind met bestrijden. Daarna is het zaak uw gras zo spoedig mogelijk weer in conditie te brengen door bemesten, beluchten en maaien.