een stappenplan. Zo ga je te werk.

De grond voorbereiden voor een nieuw gazon

Gras groeit alleen op een gezonde bodem. En net als wij heeft gras voeding en vocht nodig om te groeien en gezond te blijven. Dat halen de wortels van het gras uit de bodem. Om te zorgen dat de voeding vrij komt is een goede bodemstructuur en voldoende bodemleven nodig. Wil je jarenlang plezier van je gazon? Zorg voor een goede bodem. In dit stappenplan leggen we je uit hoe je de bodem tot in de puntjes voorbereid.

Stap 1

Verwijder de oude grasmat

De eerste stap in de voorbereiding voor een nieuw gazon is het verwijderen van de oude grasmat. Dit kan een storende laag zijn in de bodem, waardoor het water bijvoorbeeld niet goed in de grond zakt. Het verwijderen doe je het beste met een graszodensnijder. Die snijdt het gras los van de ondergrond, waarna je de oude grasmat alleen maar hoeft op te scheppen en af te voeren. Wist je dat je de graszodensnijder ook bij ons kunt huren?

Stap 2

Frees of spit de ondergrond om

De volgende stap in het voorbereiden van de bodem is het frezen of spitten van de bodem. Hierdoor worden eventuele resten goed door de bodem vermengd. Als de bodem erg hard en vast is, dan adviseren we om te spitten. Zo komt er weer lucht in de ondergrond, wat zorgt voor een goede waterhuishouding. Ook de frees huur je al vanaf een halve dag, makkelijk en voordelig.

Stap 3

Verrijk de bodem met een goede bodemverbeteraar

Na het frezen of spitten, egaliseer je de bodem met een hark. Je zorgt dat de grond redelijk vlak ligt. Vervolgens verrijk je de bodem met een bodemverbeteraar. Wij adviseren om Vitaterra te gebruiken. Deze bodemverbeteraar bevat naast de benodigde organische stof ook een mix van bodembacteriën en micro-organismen. Zo voeg je meteen bodemleven toe. De bodemverbeteraar frees je vervolgens weer lichtjes door de grond.

Stap 4

Harken en walsen

Je hebt de bodem verbeterd en nu ga je richting het uiteindelijke doel: het leggen van de graszoden. Er zitten nu nog veel kuilen en gaten in de ondergrond en wanneer je over de bodem stapt zak je er waarschijnlijk nog in weg. Ga je de graszoden nu leggen, dan verzakt het gazon en ontstaan er hobbels en kuilen in het gazon. Dat wil niemand! Hark de bodem daarom eerst zo vlak mogelijk aan. Als het eenmaal vlak ligt, zorg je dat de bodem wordt aangedrukt met een wals. De wals vul je met water en je bent klaar om te gaan rollen. Zo bereid je de bodem tot in de puntjes voor en staat niets je meer in de weg om een nieuw gazon aan te leggen.

Stap 5

Graszoden leggen

Dat was de voorbereiding. De bodem is verbeterd en het is tijd voor de finishing touch! Hoe je dat doet lees je in ons stappenplan: zelf graszoden leggen.