Zelf graszoden leggen
Graszoden leggen kun je zelf. Maar is het ook de beste keuze? Wij raden aan om voor een professional te kiezen. Er komt namelijk meer kijken dan alleen het uitrollen van de graszoden en een beetje sproeien.
Snel en zorgeloos genieten van een groen gazon
Zelf graszoden leggen. De voorbereiding
Het succes van een groen gazon begint met een stevige basis. Dit houdt in:
- Bodem gezond maken: Verwijder oude grasresten, maak de grond luchtig en voeg een bodemverbeteraar toe.
- Egaliseren en bemesten: Zorg voor een vlakke ondergrond en voed de bodem met de juiste meststoffen.
- Benodigde materialen: Een graszodensnijder, frees en wals zijn handig voor een strak eindresultaat.
Stappenplan zelf graszoden leggen
Zelf graszoden leggen kan met het juiste stappenplan:
Stap 1
Vergeet de voorbereiding niet
We zeggen het zo vaak, maar in dit geval is het ook echt zo: een goed begin is het halve werk. Want wist je dat het leggen van graszoden een eitje wordt als je de ondergrond zo goed mogelijk voorbereid? En als kers op de taart: een goede ondergrond zorgt ook voor een gezonde grasmat en dus jarenlang plezier. Lees het stappenplan voor een goede voorbereiding in onze Blog ‘Een goed begin is het halve werk’.
Stap 2
Egaliseren
Je hebt de bodem voorbereid en verrijkt met organische stof voor een gezonde basis. Om te zorgen dat je het gras straks makkelijk kunt maaien ga je de aangewalste ondergrond egaliseren. En oefening baart kunst. Daarom hieronder onze belangrijkste tips voor een strak resultaat.
Stap 3
Stimuleer de wortelgroei
Graszoden zijn kant en klare rollen gras die je uitrolt op de bodem. Het is jouw taak om te zorgen dat de wortels die in de twee centimeter aarde zitten zo snel mogelijk in de grond vastgroeien. Want alleen dan kan het gras de voeding en het vocht aan dat in de bodem zit.
Om te zorgen dat dit zo snel mogelijk gebeurt, kun je de speciale voeding voor aanleg van graszoden strooien over de ondergrond. In deze langwerkende voeding zit onder andere extra fosfor dat belangrijk is voor een goede wortelontwikkeling. Daarnaast stimuleert deze gazonvoeding het bodemleven en dat is weer nodig voor een goede vertering van oude grasresten, een goede waterhuishouding en opname van voedingstoffen.
Stap 4
Groene kant boven
Groene kant boven? Ja zo makkelijk is het! De bodem is bemest en je hebt het lichtjes losgeharkt. Alles ligt nu klaar en je kunt gaat rollen.
Start met het leggen van een kader. Je rolt het gras uit langs de rand van je bestrating of border. Zo voorkom je dat de kwetsbare voor- en achterkant van het gras, dat snel uitdroogt, tegen de bestrating of afsluitbandje ligt.
Vervolgens ga je het kader ‘inkleuren’ met gras. Start in de achterste hoek. Je legt het gras in banen. Je maakt een baan af, snijdt de rol af en start met het overgebleven stuk weer met de volgende baan. Zo heb je weinig afval en zitten niet alle randen op dezelfde hoogte. Het afsnijden gaat het makkelijkste met een scherp broodmes. Je merkt als snel dat de uiteinden van het gras naar boven krullen. Die uiteinden druk je zo goed mogelijk naar beneden, zodat het niet uitdroogt.
Stap 5
Walsen
Dat begint ergens op te lijken. Je bent bijna klaar. De laatste stap is het walsen van het kersverse gazon. Zo zorg je dat de twee centimeter aarde en dus de wortels in de bodem worden gedrukt. Daarnaast haal je de laatste oneffenheden weg. Voor het beste resultaat kies je voor een gazonwals. Vul de wals met water en rollen maar! Is er geen wals beschikbaar, dan kun je het ook aandrukken door voorzichtig in kleine stapjes over het gazon te lopen.
Stap 6
Vergeet het onderhoud en de nazorg niet!
Je gazon ligt, je hebt zelf graszoden gelegd. Vergeet je niet dat je gazon genoeg voeding, onderhoud en beregening nodig heeft?
Eerste onderhoud van het nieuwe gazon
De eerste weken na het leggen zijn erg belangrijk voor een goede worteling en stevige groei van je graszoden. Geef het gazon dagelijks water, zeker bij droog en warm weer, om uitdroging van de wortels te voorkomen. Dit water geeft de graszoden de kans om stevig vast te groeien in de bodem. Na ongeveer twee weken is het gras meestal voldoende geworteld voor de eerste maaibeurt. Maai het gras dan licht, waarbij je niet meer dan een derde (tot maximaal 4 cm) van de grassprieten maait om de wortels te beschermen. Dit zorgt voor een stevige grasmat op de lange termijn.
Veelgemaakte fouten bij zelf graszoden leggen (en hoe voorkom je ze?)
Enkele valkuilen die je eenvoudig kunt vermijden:
- Te kort maaien: Houd het gras hoog genoeg om beschadiging te voorkomen.
- Niet goed egaliseren: Een oneffen ondergrond leidt tot plassen en ongelijkmatige groei.
- Te weinig water geven: Vooral bij droog weer moet je dagelijks sproeien.
- Het kost wat kost de graszoden zelf willen leggen: Ben je niet zeker van je zaak? Kies dan voor de professionele service van Verspeek. We komen graag langs om de graszoden voor jou te leggen.
Meer tips voor langdurig onderhoud
Na de aanleg vraagt een gazon regelmatig onderhoud om het sterk en groen te houden. Maai het gras wekelijks tijdens het groeiseizoen, waarbij je elke keer maximaal een derde van de lengte afknipt. Het gazon profiteert daarnaast van twee keer per jaar bemesten, bij voorkeur in het voorjaar en de nazomer, om het gras goed te voeden. Overweeg ook om het gazon eens per jaar te beluchten, vooral op plekken waar veel wordt gelopen, om verdichting van de grond te voorkomen. Voor extra tips kun je terecht bij de Tips van Verspeek, waar je onderhoudsinformatie vindt voor elk seizoen.