Gazon aanleggen: deel 3

Blog over het aanleggen van een gazon (juni 2023)

Groene vingers? Dat valt reuze mee. Maar wel een gezonde interesse in alles wat een tuin nou net even anders en mooier maakt. Omdat ik tekstschrijver ben, vroeg Christiaan Verspeek juist mij om een aantal columns te verzorgen over graszoden. Hieronder vind je de derde!

Een warm welkom voor ons nieuwe gazon

Volgens het KNMI is het in een eeuw tijd niet zo warm geweest in mei! De tuin lijkt te ontploffen: groener dan dit wordt het niet. De hosta’s schieten met wel vijf centimeter per dag de lucht in, ze groeien waar je bij staat. De hoge temperaturen betekenen trouwens wel dat we elke avond moeten sproeien om verbranden van bloemknoppen van hortensia’s en rozen te voorkomen. Gras om te sproeien is er niet, de status van ons gazon is nog zoals aan het eind van mijn vorige blog: braakliggend terrein. Maar daar zal snel verandering in komen, want we hebben het besluit genomen dat we nieuwe graszoden laten leggen in plaats van het zelf te doen. Vanuit de gedachte ‘ieder z’n vak’.

De laatste voorbereidingen

Tot de mannen het nieuwe gras komen installeren, tiert het onkruid welig. We proberen elke avond alle sprietjes te verwijderen zodat ze snel van start kunnen. Vlak is het terrein overigens bepaald niet meer na het aanstampen een paar weken geleden, maar de verdere voorbereiding van de grond laten we over aan de graszodenleverancier. Wat we zelf doen aan laatste voorbereidingen, is de grond nog een keer bemesten met tuinaarde. Het bemesten van de ondergrond bevordert de wortelgroei van de graszoden. En we willen natuurlijk snel een sterk en vooral gezond gazon.

grond frezen
grond walsen
graszoden uitrollen

Glad, strak en gezond

Ik dacht dat graszoden leggen ongeveer hetzelfde zou gaan als behangen, maar niets is minder waar. Je werkt niet van de ene naar de andere kant, maar legt eerst een kader en vult het dan op naar binnen toe. Waarom het zo is weet ik niet, maar deze werkwijze zou uitdrogen van de graszoden tegengaan. Terwijl de mannen hard aan het werk zijn om graszoden te snijden (dat doen ze gewoon met de hand, met een groot soort broodmes), vraag ik waar de graszoden vandaan komen. Ze worden gekweekt op schrale zandgrond, wordt me uitgelegd; dit zorgt ervoor dat de worteltjes zich snel kunnen ontwikkelen. Andere benamingen zijn grasrollen of grasmatten, ze komen van kweekvelden. Als ik wil roepen dat het vast niet de bedoeling is dat iemand de wals het gazon op sleurt, zegt een van de mannen lachend dat dat júist de bedoeling is.

Met de wals kunnen ze de graszoden namelijk goed aandrukken, zodat ze snel hechten aan de ondergrond. Zo leer je nog eens wat.

Eindelijk, we hebben weer een gazon!

Terwijl ik zit bedenken hoe ik straks onze jonge hond van het sappige gras weghoud, wordt ik tot de realiteit geroepen door een van de mannen. Het gazon is een feit, en wat is het mooi geworden! Nu moet snel de sproeier aan gedurende een paar uur, dat moeten we de komende tijd elke dag doen. Makkie, het echte werk komt pas over tien dagen als we voor het eerst mogen…uhm, moeten maaien. Maar dat is pas over tien dagen, we gaan vanaf nu vooral genieten van ons prachtige grasveld!

nieuw gazon aangelegd

Ook een nieuw gazon laten aanleggen?

Neem gerust vrijblijvend contact op.

Tel: 024 – 260 60 60
Mobiel: 06 – 25 08 56 08
E-mail: info@verspeekgraszoden.nl

Onze visitekaartjes