Gazon aanleggen: deel 2

Blog over het aanleggen van een gazon (mei 2023)

Groene vingers? Dat valt reuze mee. Maar wel een gezonde interesse in alles wat een tuin nou net even anders en mooier maakt. Omdat ik tekstschrijver ben, vroeg Christiaan Verspeek juist mij om een aantal columns te verzorgen over graszoden. Hieronder vind je de tweede!

Het echte werk van ‘Project gras’ begint

In mijn vorige blog berichtte ik dat ons huidige gazon ten dode is opgeschreven en dat we hebben besloten een frisse start te maken met een compleet nieuw gazon. We vragen ons af of we dat zelf kunnen aanleggen, dat is natuurlijk voordeliger dan het laten doen. Maar first things first: voordat er nieuwe graszoden in kunnen, moet het oude gazon worden verwijderd. En dat gaan we in elk geval zelf doen.

Gazon laten afsterven of de bijl erin

De huidige grasmat, of beter gezegd wat ervan over is, ligt er al zo’n twaalf jaar. Voor tips over het verwijderen van ons bejaarde gazon wenden we ons tot internet. Hoe ouder het gazon, hoe dikker de zoden zullen zijn. Ik denk dat twaalf jaar een flinke laag heeft opgeleverd. We kunnen het onszelf makkelijker maken als we het oude gras eerst laten afsterven.

Dat kan bijvoorbeeld door het te behandelen met onkruidverdelger of er landbouwplastic over te spannen. Voor beide opties voelen we weinig: een chemische behandeling is niet handig met kinderen en een hond die in de tuin spelen, om nog maar te zwijgen van de gevolgen die dit kan hebben voor ons nieuwe gazon. Met de plasticvariant moeten we vier weken wachten tot het gras dood genoeg is om het makkelijker te kunnen verwijderen. Dat duurt ons te lang, niet in de laatste plaats omdat het al bijna mei is en we zo snel mogelijk willen genieten van een mals grasveldje.

Omspitten of lossnijden

Er zijn twee manieren om de oude grasmat te verwijderen: omspitten of lossnijden en dan wegscheppen. Vrijwel alle websites die over gras gaan, waarschuwen ervoor dat als we omspitten, er oude stukken gras onder de grond achterblijven die gaan rotten. Bah. Er is bovendien kans op bijverschijnselen bij deze werkwijze: verzakkingen en de kans dat onkruid dat samen met het gras is vol goede moed een tweede leven begint en binnen de kortste keren door het nieuwe gazon tevoorschijn komt. Ook geen prettig idee. Kortom: het gazon moet in zijn geheel worden verwijderd, niet alleen de bovenlaag. We huren een snijmachine die de zoden met wortel en al losmaakt van de grondlaag eronder. De kosten hiervoor vallen mee: voor € 65 tot € 85 heb je er een voor een hele dag. Een halve dag kan ook, maar dat lijkt me nogal ambitieus met een gazon dat ruim 30 m2 gras telt. De machine kun je afstellen op de diepte van de wortels, we vragen de verhuurder hiervoor advies. En dan gaan we ‘in de herkansing’ aan de slag om het oude trapveldje te elimineren.

gazonsnijder
gazon verwijderen
gras lossnijden

Afvoeren als workout

Wow, dat gaat snel! Dat wil zeggen, manlief gaat als een razende over het gazon met de snijmachine terwijl ik kneuterig de potten op het terras vul met viooltjes. Hij is nog sneller klaar dan ik: de bovenste laag gras inclusief wortels ligt los en hij kan ze plakken nu eenvoudig oprollen.

Omdat ons huis is gebouwd op een voormalig schoolterrein waardoor er nog steeds veel steengruis en glas in de grond zit, komt er wel het een en ander mee met de oude graszoden maar dat klusje is er net een voor mij – ik houd nu eenmaal van rommelen op de vierkante centimeter. Maar eerst moet ik helpen met het afvoeren van de zware grasrollen door de garage naar de container die we ook hebben gehuurd. Een workout op zich maar ach, gedeelde smart is halve smart en het kan zeker geen kwaad met het bikiniseizoen in het vooruitzicht.

Aanstampen met z’n allen

We besluiten de ondergrond toch nog om te spitten. Volgens diverse websites maakt dit de grond luchtiger, wat beter is voor de nieuwe graszoden. Bloempotten vullen blijkt heel wat makkelijker dan spitten, ik negeer het tergende gezucht en gesteun. De omgespitte grond aanstampen is een werkje waar de kinderen graag bij helpen; we zetten er gezellig een muziekje bij aan en dan is het eigenlijk zo gebeurd. De laatste stap van de voorbereiding is het bemesten van de bovenlaag als wiegje voor het nieuwe gras. We strooien er een laagje bemeste tuinaarde over en harken het erdoorheen. Mooi is het nog niet, maar het ziet er al een stuk beter uit dan hoe het was. Nu kunnen we eindelijk gaan nadenken over de nieuwe graszoden, daarover meer in mijn volgende blog!

Lees verder in deel drie.

Onze visitekaartjes