Graszoden vanaf € 2,40 per m² Prijzen

De graszode

Het kweken van een graszode

Bij het kweken van een graszode komt veel kijken. Diverse factoren spelen een rol en kunnen de kwaliteit van de uiteindelijke grasmat beïnvloeden.

Zaaien

De bodem waarop de graszode gekweekt wordt is bij voorkeur arm. Door op deze bodem te kweken wordt de zode van jongs af aan sterk gemaakt. Het gras moet immers later op diverse bodemsoorten kunnen wortelen.
Een graszode wordt gezaaid met een speciaal mengsel van veldbeemd, roodzwenk en Engels raaigras. Het zaaien gebeurt van maart tot oktober.

Groeien

De groeiperiode van een graszode duurt zo’n 12 maanden. Gedurende deze tijd is er continu controle op de zode. Er wordt voor gezorgd dat onkruid geen kans heeft. Ook wordt de graszode tijdens zijn groeiperiode zo’n 80 keer gemaaid en diverse keren bemest en besproeid.

Na een jaar groeien is de graszode geschikt om gesneden te worden.

Snijden

Na zijn groeiperiode wordt de graszode gesneden op een formaat van 40 cm bij 250 cm. Dit komt precies overeen met 1 m². Na het snijden dient de graszode zo snel mogelijk gelegd te worden. Want als de zode te lang opgerold blijft liggen kan deze uitdrogen. Zeker in de zomer en bij droog weer.

Na het snijden kan de graszode (afhankelijk van het weer) zo’n 24 uur opgerold worden bewaard.

Lees hier meer over het leggen van de graszode.